Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soțul vrea să devină duminică președintele partidului. Acuzații grave făcute de USR Năvodari - „ Senatoarea AUR, Edvochia Aelenei a profitat de niște tineri și le-a luat terenul la preț de chilipir” !(DOCUMENTE)

ro

26 Mar, 2022 00:00 5607 Marime text



 
  • Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Năvodari din 24 martie a.c., printre multe alte proiecte, aleșii locali au fost chemați să aprobe și dreptul de superficie cu titlu oneros (n.r. chirie) asupra unui teren din localitate, situat în Mamaia Sat, pe strada S15, lot 60 pe care s-a edificat C1-P+M, recepționată în proporție de 30%
  • Construcția cu destinație locuință este proprietatea senatoarei AUR, Edvochia Aelenei, vezi secțiunea „documente”
  • Până aici nimic deosebit ați putea spune, numai că această construcție în suprafață de 100 mp a fost ridicată pe terenul de 400 mp al cărui proprietar initial a fost Nicoleta Voicu
  • Acesta a primit terenul în 2017 în baza Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construcția unei locuințe
  • În septembrie 2021, Voicu a vândut prin contract de vânzare-cumpărare această construcție senatoarei AUR, Edvochia Aelenei, așa cum reiese din documentele la baza cărora au stat hotărârea prin care a fost stabilit dreptul de superficie
  • Proprietatea nu se regăsește în declarația de avere a senatoarei AUR


Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Năvodari din 24 martie a.c., printre multe alte proiecte, aleșii locali au fost chemați să aprobe și dreptul de superficie cu titlu oneros (n.r. chirie) asupra unui teren din localitate, situat în Mamaia Sat, pe strada S15, lot 60 pe care s-a edificat C1-P+M, recepționată în proporție de 30%.

Construcția cu destinație locuință este proprietatea senatoarei AUR, Edvochia Aelenei, vezi secțiunea „documente”.
 
Până aici nimic deosebit ați putea spune, numai că această construcție în suprafață de 100 mp a fost ridicată pe terenul de 400 mp al cărui proprietar initial a fost Nicoleta Voicu.

Acesta a primit terenul în 2017 în baza Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construcția unei locuințe.


 
În septembrie 2021, Voicu a vândut prin contract de vânzare-cumpărare această construcție senatoarei AUR, Edvochia Aelenei, așa cum reiese din documentele la baza cărora au stat hotărârea prin care a fost stabilit dreptul de superficie.
 
Consilierii locali din Năvodari au stabilit ca pentru fiecare mp, proprietarii, familia Aelenei să plătească 12.36 lei/mp/an, conform raportului de evaluare întocmit de SC Management Consulting Solutions SRL.
 
Dreptul de superficie pentru acest teren a fost stabilit la 49 de ani, familia Aelenei, urmând să plătească aproximativ 5.000 lei pe an, până în momentul în care va cumpăra terenul de la Primăria Năvodari.
 
În acest caz urmează să se realizeze o nouă evaluare a terenului de 400 mp.
 
USR filiala Năvodari, ai cărei consilieri locali s-au împotrivit acestui proiect, susțin că senatoarea AUR „a pus mâna pe un imobil evaluat la 31.000 de euro cu doar 4.000 și că aceasta ar fi profitat de terenul destinate unor tineri năvodăreni”.
 
Mai mult decât atât, reprezentanții USR spun că Evdochia Aelenei își dezvoltă afacerile în mult lăudatul cartier al tinerilor, Midia Sat, care devine pe zi ce trece cartierul celor cu bani și al parlamentarilor.
 
Aici facem o parenteză, ca să ne lămurim asupra termenului „afaceri” invocat de USR Năvodari.
 
Potrivit declarației de avere a senatoarei, vezi secțiunea „documente”, familia Aelenei deține două terenuri intravilane și două agricole( unul în județul Bacău, moștenire din partea soțului), o mașină considerată de lux, an de fabricație 2014 și mai multe conturi la bănci comerciale, totalizând 70.000 de euro, 5000 de dolari și aproximativ 20.000 lei.

Am lăsat la final bunurile deținute sub formă de proprietăți/imobile, pentru că la acest capitol, declarația, ce-i drept a soțului este destul de încâlcită. Familia Aelenei deține mai multe imobile – casă, 6 apartamente, garaj și loc de parcare.
Aceștia mai dețin și o pensiune aproape de malul mării, dar care nu este explicit menționată în declarația de avere a soțului, deputatului Dănuț Aelenei. Aceasta funcționează pe firma, unde acesta este administrator – ACOMAREL 007 SRL, cu sediul social în Mamaia Sat.
 
Închidem paranteza și mergem mai departe.
 
Legea 15/2003 a fost gândită ca o modalitate de ajutor pentru tineri: se acordă teren din rezervele UAT-ului tinerilor proaspăt căsătoriți pentru a-și construi o casă.
 
Doar că în purul stil balcanic, la Năvodari și nu doar acolo, Legea 15 a ajuns o metodă de îmbogățire facilă pentru cei care deși își permit, în loc să achiziționeze un teren de pe piața liberă, la prețul de piață, cumpără groapa unei fundații, încep o construcție și ulterior devin beneficiarii unui teren la un preț preferențial.
 
Un teren la care, altfel, nu ar avea dreptul.
 
“Construcția inițială a tinerilor care primiseră terenul pe Legea 15, deși evaluată la valoarea de 31.000 de euro a fost cumpărată de senatoarea AUR Evdochia Aelenei cu modesta sumă de 4000 de euro, conform actului de vânzare-cumpărare atașat proiectului de hotărâre de azi. Un chilipir față de alte oferte din zonă unde pentru o simplă fundație se cer prețuri de 10 ori mai mari”, mai susțin consilierii USR Năvodari.


 
Ce spune senatoarea Edvochia Aelenei?
 
Am contactat-o pe senatoarea AUR și am solicitat un punct de vedere la acuzațiile pe care aleșii locali de la USR le-au formulat.
Edvochia Aelenei a încercat mai multe explicații, pe care le vom reda în continuare.

Inițial a spus că totul este o minciună. Apoi, a admis că imobilul ridicat îi aparține, dar doar pentru că a vrut să ajute niște tineri, care au luat terenul, au făcut actele dar nu au mai avut bani să continue fundația și să ridice locuința.

Despre proprietarea inițială a terenului dat de Primăria Năvodari, Nicoleta Voicu a spus că îi este fină, apoi prietenă.

„Am preluat casa de la o familie foarte tânără care nu a mai avut bani să construiască. Au cheltuit o sumă și dacă returnau terenul la primărie, pierdeau investiția. Așa că am acceptat să îi ajut.

Ei lucrau pe salariu minim pe economie, au avut și necazuri în familie și au rămas fără bani. Așa că mi-au vândut fundația. Actele le-am făcut în vara anului trecut”, a explicat senatoarea.

Senatoare nu a știut să explice cum o clădire evaluată la 30.000 de euro s-a vândut cu doar 4.000.

Am luat-o de la capăt și am obținut un alt punct de vedere de la doamna parlamentar, care explică puțin tranzacția.

„De fapt de trei ani de zile eu am băgat bani acolo.. (...), pe banii mei s-a făcut și fundația și apoi nu am mai avut bani și s-au scumpit și materialele de construcție. Nici nu am ajuns la prima placă. Dar fina mea nu mai avea bani, are și niște probleme personale și am decis să-i plătesc 4.000 de euro pentru investiția făcută și să preiau eu construcția.

Oricum nu este o afacere bună, să plătești chirie 5.000 de lei pe an. Practic este singura mea proprietate pe care nu sunt proprietară, ci chiriaș la primărie”. (n.r. senatoarea se referă la teren, contrucția este proprietatea sa de aproape un an de zile).
 
În mai puțin de 20 de minute de conversație, Edvochia Aelenei devine chiar optimistă și zugrăvește un tablou cu casa visurilor în care se va retrage la bătrânețe.

 „Nu știu când voi termina casa, pentru că nu vreau să fac credit. Vreau s-o finalizez din salariile noastre și să locuiesc acolo la bătrânețe, pentru că acel cartier de dezvoltă frumos, va fi și un parc în zonă, îmi place mult și merg destul de des să văd ce se mai întâmplă în acea zonă. Dar să știți că toate terenurile din cartier au fost vândute. Unii au plătit mult mai mult pe ceva ce nu este al lor. Dar în fine, noi avem multe proprietăți, avem și o pensiune pe care vrem s-o lăsam fiului nostru și să ne construim aici o căsuță mică pentru bătrânețe”, a mai spus aceeași senatoare.
Am întrebat-o pe Edvochia Aelenei de ce în calitate de senator al României, nu a declarat această construcție din Mamaia Sat în declarația sa de avere.

Femeia a dat asigurări că o va face în declarația actualizată care trebuie depusă până în iunie 2022.

Fără legătură cu această speță, duminică, 27 martie, deputatul Dănuț Aelenei va candida la Congresul AUR.

Vrea să fie președintele partidului iar soția sa, Edvochia este pe lista susținătorilor, vezi secțiunea „citește și”.

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru nu a dorit să comenteze acest caz. Acesta a spus că sumele vehiculate de consilierii de la USR sunt însă interesante - o clădire ridicată în proporție de 30%, evaluată la 30.000 de euro care s-a vândut cu doar 4.000 de euro.
 
 
Precizări:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Deputatul Dănuț Aelenei va candida la Congresul AUR. Vrea să fie președintele partidului. Cine face parte de pe lista de susținători?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii