Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Chiţac, despre situaţia îngrijorătoare de la Marea Neagră, la Adunarea Parlamentară a NATO de la Bruxelles

ro

26 Feb, 2019 00:00 1835 Marime text
Senatorul Vergil Chiţac a participat săptămâna trecută la Bruxelles, la o întâlnire de lucru sub egida Adunării Parlamentare a NATO. Şedinţa Consiliului Nord-Atlantic de la noul sediu al NATO, la care a participat şi Nancy Pelosi, noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, prezentarea Federicăi Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate, pe tema „viitorului relaţiilor NATO-UE“, precum şi prezentările şi discuţiile unor ambasadori sau înalţi reprezentanţi militari ai NATO i-au conturat senatorului constănţean câteva concluzii, pe care le-a împărtăşit şi susţinătorilor săi de pe o reţea de socializare.
 
„În afară de mine, nimeni nu a vorbit despre situaţia îngrijorătoare de la Marea Neagră. Bulgarii tac pentru că importă 90% din gaz de la ruşi, iar turcii spun că nu e nicio problemă. Cum Turcia îşi redefineşte interesele sale strategice iar acţiunile din ultimii ani ridică serioase dubii asupra loialităţii sale ca membru NATO, eu consider că situaţia în zonă e cel puţin complicată.
 
Presiunea făcută de Trump pentru a creşte contribuţia aliaţilor la cheltuielile pentru apărare (burden sharing) a adus un plus de 41 de miliarde de euro, nivelul de ambiţie fiind ca până în 2020 să se ajungă la 100 de miliarde. Din 100 de miliarde 30 vor fi numai contribuţia Germaniei.

Dacă Germania ar aloca 2% din PIB pentru apărare ar însemna un buget de 80 de miliarde de euro anual, substanţial mai mare decât al Rusiei. Ce să faci cu atâţia bani?
Dacă până acum am utilizat două concepte respectiv „soft power” şi „hard power” pentru a descrie starea actuală a Chinei s-a inventat o variantă intermediară, respectiv „sharp power”. China a cumpărat porturi în Sri Lanka, este acţionar majoritar la portul Pireu, face exerciţii navale comune cu Rusia în Marea Mediterană, are prezenţă navală la Oceanul Arctic şi în vestul Africii, este cea mai avansată în tehnologia 5G. China este „sharp power”, explică parlamentarul Vergil Chiţac.
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii