Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:12 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senat O anumită categorie de salariați s-ar putea pensiona la 43 sau 45 de ani

ro

03 Dec, 2019 15:10 1856 Marime text
În Senat a ajuns un proiect de act normativ chemat să modifice și să completeze Legea pensiilor. Nu pentru toţi angajaţii, ci doar pentru o anumită categorie de salariați, scrie România TV.
 
Iniţiativa legislativă arată că, din punctul de vedere al vârstei de pensionare, dansatorii să fie plasați la același nivel cu balerinii și acrobații, care se retrag mai devreme din domeniul muncii, scrie dcbusiness.ro.

În nota explicativă se precizează că persoanele care practică dansuri populare, dans modern sau contemporan se antrenează și fac aceleași eforturi fizice zilnice precum balerinii, iar consecințele pe planul sănătății, odată cu înaintarea în vârstă, sunt de cele mai multe ori iremediabile.

"Efortul fizic exagerat poate avea, însă, consecințe dintre cele mai grave. Majoritatea persoanelor care exersează un dans de performanţă sau balet, au dureri puternice de genunchi, de gleznă, sau musculare. Astfel, dansatorul şi dansatorul popular trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii de pensionare ca şi dansatorul de balet pentru că fiecare persoană care profesează cu seriozitate, dansează, diferenţa între cele 3 tipuri este doar modul de dans învăţat şi exersat".

Propunerea legislativă are în vedere modificarea și completarea unui singur articol din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Astfel, la articolul 50, alinetul (2) se propune următoarea formulare:

"b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, dansatorilor populari şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi". Termenul de emitere a avizelor este sfârșitul lunii noiembrie, astfel că propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului la începutul lunii decembrie. Ca să intre în vigoare însă, ea trebuie adoptată ulterior în Camera Deputaților, care va da votul final.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii