Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se doreste reinfiintarea comunei Saligny

ro

08 Oct, 2002 00:00 1024 Marime text

Baza sportiva pentru locuitorii din Pantelimon

Comuna Mircea Voda are nevoie de 1,2 miliarde lei pentru a plati asistentii persoanelor cu handicap * Societatile agricole din aceeasi localitate au datorii de sute de milioane de lei * Iluminatul public a fost introdus in toate satele din Pantelimon

Ca urmare a reformei administrativ-teritoriale din anul 1968, satele din judetele tarii, inclusiv cele din Constanta, au fost reimpartite in comune, distrugandu-se, in unele cazuri, legatura economico-sociala dintre ele. Dupa peste 30 de ani de la luarea acestei masuri, oamenii doresc revenirea la vechea impartire administrativa. Un asemenea caz este cel al locuitorilor satelor Saligny, Faclia si Stefan cel Mare, care doresc reinfiintarea comunei Saligny, desfiintata abuziv, dupa spusele primarului din Mircea Voda (localitatea de care depind administrativ in momentul de fata cele trei sate), in anul 1968. Distanta mare dintre aceste sate si localitatea de resedinta a comunei, posibilitatea de administrare mai eficienta, faptul ca reinfiintarea acestei comune, in care ar locui peste 720 familii, ar usura activitatea comunei Mircea Voda constituie numai cateva din motivele pentru care s-a depus documentatia necesara la Prefectura Constanta, inca din primavara anului 2001. Insa, pana cand acest proiect va deveni realitate, Primaria din Mircea Voda trebuie sa gaseasca solutii pentru rezolvarea altor probleme importante. Printre acestea se numara plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap (suma necesara ar fi de 1,2 miliarde de lei, din care s-au primit doar 875 milioane lei), efectuarea lucrarilor de amenajare a teritoriului in vederea evitarii viitoarelor inundatii in satele Faclia si Stefan cel Mare (acestea au fost deja afectate de ploile torentiale din lunile iulie si august, drumurile de acces dintre sate fiind distruse). La acestea se mai adauga achizitionarea unui microbuz pentru transportul elevilor, repararea canalelor de irigatii din Saligny, Faclia si Stefan cel Mare, reintroducerea curentului electric la fosta ferma a SC "Vifrucer", aflata in satul Mircea Voda-Gara. Conform Raportului de activitate al Primariei, saracia face ca multi cetateni ai comunei sa nu-si poata achita impozitele si taxele, iar unitatile economice sa inregistreze datorii foarte mari: "Agromec" - 256 milioane lei, "Fruvimed" - 644 milioane lei, "Fruvisat" - 651 milioane lei. Chiar si cu putinii bani avuti la dispozitie, primarul Constantin Badea ne-a informat ca s-au indeplinit cateva obiective de maxim interes: reabilitarea retelei de electricitate in Satu Nou, imbunatatirea sistemului de aprovizionare cu apa in Mircea Voda, introducerea iluminatului public in sat si a curentului electric la punctul sanitar din Faclia, renovarea scolilor din toate satele comunei.

Pantelimon, zona calamitata?

Potrivit Raportului de activitate intocmit de Primaria comunei Pantelimon, daca zona in care se afla localitatea nu va fi declarata zona calamitata, cultivarea pamantului va inregistra mari probleme, seceta afectand din punct de vedere financiar locuitorii comunei. Numai in luna august, in baza Legii 416/2001 privind acordarea venitului minim garantat, au fost depuse 126 de dosare, numarul acestora crescand in perioada urmatoare. Cu toata lipsa mijloacelor financiare, in Pantelimon s-au amenajat platformele de gunoi si s-a definitivat iluminatul public in toate satele comunei, s-au renovat scolile si gradinitele, s-au reconditionat cladirile bisericilor si ale caminelor culturale. Pana in iunie 2004, primarul Vasile Neicu ne-a declarat ca are in vedere urmatoarele obiective principale: amenajarea unei gradinite si a unei baze sportive cu terenuri de fotbal, tenis si volei in satul Pantelimon, repararea caminului cultural din satul Runcu si repararea a 1,5 km strazi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii