Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:50 20 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a retras din Consiliul Local Municipal pentru că era prea puţin pentru domnia sa Senatorul Chiţac critică administraţia Făgădău, de pe margine!

ro

08 Apr, 2019 00:00 2278 Marime text
În 2016 a candidat la Primăria municipiului Constanţa. A pierdut, iar ulterior s-a retras de pe lista consilierilor locali municipali liberali, considerând probabil că statutul era neînsemnat pentru un fost rector de Academie Navală. A candidat ulterior la parlamentare, pe listele PNL, şi a devenit senator. La scurt timp, a părăsit barca liberală şi a creat o asociaţie, pe care a numit-o cu „Altfel” în coadă.
 
A pornit o serie de procese împotriva administraţiei locale, sub egida „Noi nu uităm şi, cu siguranţă, Constanţa nu merită asta!”. Până aici de acord, dar lipsesc soluţiile senatorului. La politică, la fotbal şi la critică ne pricepem toţi. Din scaunul de senator, între două deplasări externe, Vergil Chiţac mai administrează corecţii online administraţiei locale.
Cea mai recentă se referă la neputinţa primarului, Decebal Făgădău, de a schimba faţa străzii Ştefan cel Mare, promisiune de campanie, ce-i drept.
 
„De 10 ani, primarul ne promite fonduri europene, dar nu face nimic. Alţii tac şi fac. Fac, nu „vor face”! „Vreau să fac apel la răbdarea şi înţelegerea constănţenilor. În momentul în care aplici pentru fonduri europene, semnezi o declaraţie pe proprie răspundere că nu vei utiliza bani din bugetul local exact pentru obiectul pentru care soliciţi fonduri”, ne-a spus, de curând, referindu-se la strada Ştefan cel Mare. Dincolo de banalitatea spuselor sale, haideţi să vă decriptez eu mesajul... ne spune să fim îngăduitori cu el că anul viitor str. Ştefan cel Mare va arăta în continuare ca după bombardament, pentru că va face obiectul unui proiect european... într-un viitor neprecizat şi nu poate cheltui banii Primăriei pentru reabilitarea ei. Adică din ciclul „vom face, vom realiza, veţi vedea”. Parşivă propaganda asta bolşevică... nu am făcut nimic, dar vom face! Trăim în viitor, nu în prezent, şi o să ajungem să murim fără să fi trăit”, notează senatorul Chiţac.

Politicianul, care stă mai mult pe la Bucureşti sau prin străinătate de când a ajuns senator, încearcă o întoarcere în timp, fix pe 16 ianuarie 2009, când era numit viceprimar al municipiului Constanţa Decebal Făgădău şi spunea că rolul său va fi să continue programele administraţiei Radu Mazăre, în special absorbţia de fonduri europene. „Acum, la mai bine de zece ani, ne uităm înapoi şi vedem, mai nimic. În mai mult de un deceniu, proiectele europene care contează pentru viaţa noastră de zi cu zi se pot număra pe degete. Avem o parcare în Mamaia, folosită numai câteva luni pe an, de turişti, şi una în faţa Spitalului Judeţean Constanţa, dar şi zona peninsulară. Atât de bine a fost reabilitată, încât dalele s-au spart, străzile arată ca după bombardament şi, pentru a preveni distrugeri şi mai mari, se va închide circulaţia auto în zonă. Apropo, poate ne spune domnul primar de ce nu se repară stricăciunile pe garanţia executantului lucrărilor. Ce l-a împiedicat să atragă fonduri europene în aceşti 10 ani? Sunt peste 3.650 de zile în care proiectele ar fi avut timp berechet să fie finalizate. Şi de ce să-l credem acum când spune că va „umple” Constanţa cu bani europeni? Mai ales că cifrele nu mint. Primăria Constanţa avea, anul trecut, în implementare, proiecte europene în valoare de 28 de milioane de lei, dar a reuşit să atragă efectiv numai 217.343 lei. Ruşinos, pentru un oraş de talia Constanţei. Cluj-Napoca a depus proiecte în valoare de 508 milioane lei, şi avea altele, în valoare de 497 milioane lei, în evaluare.
 
Dar să nu ne comparăm cu Cluj-Napoca, ci cu Eforie. Ziarişti din Constanţa scriu că Primăria de aici a accesat fonduri europene de peste 87 de milioane de lei în 2018, adică de aproape patru ori mai mult decât municipiul Constanţa. Comentariile sunt de prisos. Am văzut comunităţi, cum ar fi Oradea, Alba Iulia, Sibiu, Cluj-Napoca, ca să mă refer numai la câteva oraşe mai mari, care au renăscut cu fonduri europene, şi-au schimbat faţa, au schimbat în bine viaţa locuitorilor.
 
În Constanţa, de 10 ani, Decebal Făgădău promite fonduri europene, dar nu face nimic. Alţii tac şi fac. Fac, nu „vor face”! Despre str. Ştefan cel Mare, primarul ne spunea acum 3 ani că „va arăta ca o junglă urbană... va fi toată verde”, conchide Vergil Chiţac.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii