Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni în sfera traficului de droguri, aprobat de Senat

ro

19 Dec, 2023 17:00 827 Marime text
  • Senatorii au adopdat o propunere legislativă care prevede organizarea Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni în sfera traficului de droguri
  • Registrul ţine evidenţa persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-a dispus renunţarea la aplicarea, amânarea şi suspendarea pedepsei sub supraveghere, persoanelor de cetăţenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi a autorităţilor competente din statele terţe pentru infracţiuni din sfera traficului de droguri
  • Nu se înscriu în registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal, stipulează proiectul
  • Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz
 


 
Senatorii au adopdat o propunere legislativă care prevede organizarea Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni în sfera traficului de droguri.
 
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptată cu 94 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi o abţinere.
 
Potrivit proiectului de act normativ adoptat de Senat, registrul ţine evidenţa persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-a dispus renunţarea la aplicarea, amânarea şi suspendarea pedepsei sub supraveghere, persoanelor de cetăţenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi a autorităţilor competente din statele terţe pentru infracţiuni din sfera traficului de droguri.
 
"Nu se înscriu în registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal", stipulează proiectul.
 
Registrul este un mijloc de cunoaştere, de supraveghere şi de identificare a persoanelor care au comis infracţiunii sfera drogurilor şi a substanţelor psihoactive.
 
Potrivit ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu care a citat date statistice, foarte mulţi dintre traficanţii de droguri recidivează.
 
"Din cele 962 de persoane care execută pedepse privative de libertate pentru comiterea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri, 826 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale. Adică un procent de 86%. Aceasta ne arată cât de mare este gradul de repetabilitate al acestui tip de infracţiuni grave şi cât de multă nevoie este de măsuri de prevenţie. Această problemă a drogurilor e o prioritate şi pentru Uniunea Europeană şi pentru comunitatea euro-atlantică, este un pericol transnaţional, transfrontalier, iar pentru combaterea optimă a acestui fenomen este necesară o colaborare solidă între state şi ne adaptăm sistemul nostru judiciar la era digitală", a adăugat Gorghiu.
 
Propunerea legislativă privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Poliția Română - Polițiștii BCCO Constanța - Bărbatul a fost depistat în flagrant delict
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii