Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD şi ALDE aprobă astăzi lista noului Guvern. Mâine, e votul de învestitură în Parlament

ro

03 Jan, 2017 07:29 2211 Marime text
Forurile de conducere ale PSD și ALDE (Comitetul Executiv, respectiv Biroul Politic) urmează să aprobe astăzi lista viitorului Guvern, care va fi condus de Sorin Grindeanu, precizează agerpres.ro.

Aseară, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că lista noului Cabinet este gata, viitorul Guvern urmând să aibă în componență opt femei, iar patru ministere vor fi alocate ALDE.

Dragnea a precizat că a terminat ieri negocierile cu ALDE pe ministerele pe care le vor prelua. „Mâine (n.r. marți) o să ne auzim, o să ne transmită care sunt propunerile dumnealor, pentru că ele trebuie acceptate de premierul desemnat, o să știe și dumnealor care sunt propunerile noastre, înainte de a intra în CExN. Dar o discuție de principiu cu colegii de la ALDE am avut. Negocierea cu ALDE s-a terminat astăzi (n.r. ieri) cu ministerele pe care le vor prelua în responsabilitate colegii de la ALDE, iar pe cele care vor fi gestionate de PSD, aceste propuneri vor fi făcute mâine (n.r. astăzi)”, a spus Dragnea.

Potrivit acestuia, patru ministere vor reveni ALDE. În ceea ce privește numărul de femei din viitorul Guvern, Dragnea a arătat că cel mai probabil vor fi opt, din peste 20 de ministere.

Pe 30 decembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, anunța că a stabilit, împreună cu liderii ALDE, calendarul de acțiuni, astfel încât noul Guvern să fie instalat „în cel mai scurt timp“.

Astfel, astăzi, la ora 10,30, au loc Birouri permanente la Camera Deputaților și Senat, iar la ora 12.00 ambele foruri legislative se reunesc în plen.
Tot astăzi, de la ora 14.00, forurile de conducere ale PSD și ALDE vor aproba lista viitorului Cabinet, iar de la ora 15.00 va avea loc întâlnirea grupurilor reunite ale celor două formațiuni, pentru o prezentare scurtă a fiecărui ministru. Urmează ca între orele 16.00 și 16.30 premierul desemnat să depună lista Executivului și a programului de guvernare.

De la ora 17.00, se va desfășura ședința Birourilor permanente reunite pentru a aproba ordinea de zi de miercuri, 4 ianuarie.

Miercuri, vor avea loc audieri în comisii și votul de învestitură, după cum a precizat Liviu Dragnea.

„Miercuri, 4 ianuarie, între orele 8.00 și 14.00, va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisii. Între orele 15.00 și 18.00 vor avea loc prezentarea programului de guvernare, dezbatere și votul de învestitură. Sub rezerva acceptării de către președintele României - o să trimitem o scrisoare comună - propunem ca pe 4 ianuarie, la ora 19.00, să aibă loc ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului“, a arătat președintele PSD. 
Și premierul desemnat Sorin Grindeanu afirma, săptămâna trecută, că intenționează să aibă prima şedinţă a noului Cabinet pe 4 ianuarie, dacă va fi respectat calendarul stabilit pentru derularea procedurilor de învestitură și mai ales dacă președintele Klaus Iohannis va fi de acord ca ceremonia de depunere a jurământului să aibă loc în aceeași zi.

„De când am aflat în mod oficial că sunt prim-ministru desemnat, am avut în mod oficial discuții legate de calendar. Dacă acest calendar - cu acea rezervă legată de depunerea jurământului - va fi respectat, atunci în aceeași seară, la ora 21.00, o să facem prima ședință de Guvern, unde vom emite ordonanța de organizare a Guvernului și, de asemenea, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, pentru a trimite acest proiect rapid în Parlament pentru aprobare, astfel încât vineri să poată fi adoptat acest proiect de lege“, a declarat Grindeanu.

Pe 30 decembrie, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi, afirma că preşedintele Klaus Iohannis este „de principiu“ de acord ca noul Guvern să depună jurământul de învestitură miercuri.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii