Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect derulat de parlamentarul de Constanţa Cristina Dumitrache Boala celiacă are nevoie de dietă şi tratament. Campanie de conştientizare, testări gratuite şi fonduri pentru hrană adecvată!

ro

25 Apr, 2018 00:00 3594 Marime text

Deputatul PSD Constanţa Ileana-Cristina Dumitrache a trimis o adresă către secretariatul Camerei Deputaţilor în care solicită organizarea unei campanii gratuite de conştientizare asupra bolii celiace (intoleranţă permanentă la gluten) în incinta Palatului Parlamentului, în perioada 14-16 mai.

 

Iniţiativa deputatului constănţean a venit ca urmare a solicitării Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten care luptă pentru drepturile bolnavilor de celiachie. Campania de informare a primit sprijinul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor prin preşedintele acesteia, deputatul Florin Buicu.

 

Celiachia este o boală sever subdiagnosticată în România, care expune anual la risc mii de copii şi de adulţi. În acest moment, 6.000 de copii se află în evidenţă ca având boala celiacă.

Copiii şi adulţii care suferă de această afecţiune şi nu sunt diagnosticaţi sau nu ţin regimul corect sunt predispuşi la boli invalidante (cancer de intestin, limfom Hodgkin, ataxie, demenţă, poliartrită reumatoidă şi multe altele).

 

În prezent, costul social al tratării efectelor este mai mare decât al diagnosticării şi al ajutorului acordat bolnavilor. Întrucât problema bolii celiace are un important impact social şi trebuie conştientizată, Cristina Dumitrache propune o acţiune de informare şi testare gratuită.

 

„În cadrul acestei acţiuni se propune o testare gratuită pentru parlamentari, funcţionari şi angajaţi ai instituţiei. Testele constau într-o înţepătură în deget şi analiza rezultatului de către personal specializat, medici şi asistente, prezenţi la faţa locului.

 

Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten va pune la dispoziţie testele şi va organiza punctul de informare şi lucru pentru acţiunea menţionată împreună cu partenerul medical Centrul de Management pentru Boala Celiacă, care va asigura personalul şi necesarul medical executării testelor“, a spus Cristina Dumitrache.

 

Pentru că informarea este un aspect deosebit de important pentru o diagnosticare corectă a bolii celiace şi un tratament corespunzător (dieta fără gluten), deputatul constănţean doreşte să atragă atenţia asupra incidenţei crescute a bolii prin organizarea campaniei de conştientizare.

 

„Acţiunea pe care o propunem are intenţia de a atrage atenţia asupra incidenţei crescute a bolii celiace şi asupra subdiagnosticării, dar şi pentru a marca Ziua Bolii Celiace, din data de 16 mai. Acest proiect nu are caracter comercial sau de promovare de produse şi toate costurile pentru desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului sunt suportate de către Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten şi partenerul său furnizor de servicii medicale, Centrul de Management pentru Boala Celiacă“, a completat Cristina Dumitrache.

 

După campania de informare, deputatul spune că va iniţia un proiect de lege prin care statul să asigure bolnavilor fonduri pentru o dietă echilibrată. „Odată diagnosticată boala, preferabil din primele luni de viaţă, atât dieta, cât şi tratamentul sunt destul de costisitoare. Vrem să găsim o soluţie, iar persoanele care au această boală să fie susţinute financiar pentru o alimentaţie corectă sau pentru tratament, acolo unde este cazul. Avem în vedere să derulăm acest proiect fie prin reţeaua şcolară, fie direct prin sprijinirea familiilor care au copii diagnosticaţi cu boala celiacă“, a explicat deputatul PSD pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.

 

La acţiunea de la Parlament sunt aşteptate să participe câteva mii de persoane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Raspopitu 25 Apr, 2018 06:40 Incomplet. Produsele alimentare fara gluten sunt exagarat de scumpe.O paine costa 20 lei.