Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege pentru majorarea amenzilor aplicate celor care comercializează alcool minorilor

ro

22 Sep, 2023 14:23 770 Marime text




Deputatul PSD de Constanța, Cristina Dumitrache a înregistrat la Camera Deputaților un proiect lege pentru majorarea amenzilor pentru comercianții care vând alcool minorilor.

Aceasta consideră acest demers  esențial în eforturile noastre de a îmbunătăți sănătatea și siguranța tinerilor noștri.

„În România, consumul de alcool în rândul minorilor atinge niveluri alarmante. Conform datelor UNICEF din 2013, 42% dintre adolescenții români cu vârste între 14 și 18 ani au consumat alcool cel puțin o dată, cu procente mai mari înregistrate în rândul băieților și în mediul urban. În plus, un studiu realizat de Agenția Română Antidrog a relevat că 35% dintre minori au început să consume alcool la vârsta de 14 ani, iar între vârsta de 14 și 19 ani, 40% dintre aceștia au avut primele lor experiențe cu alcoolul.

Mai mult, o serie de studii au evidențiat că, în cazul minorilor, chiar și cantități mici de alcool pot crește riscul dezvoltării dependenței. Mai precis, atunci când adolescenții încep să consume alcool la vârsta de 14 ani, riscul de a dezvolta dependența de alcool este de 4-5 ori mai mare decât în cazul în care încep să consume alcool la vârsta de 19 ani.
Obiectivul acestei reglementări este de a modifica cuantumul amenzilor prevăzute pentru servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, minorilor, precum și desfacerea, comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, la intrarea în curţile şi în interioarele lor, cum sunt: spitale şi alte unităţi sanitare, centre de plasament al minorilor, unităţi şi instituţii de învăţământ şi educaţie, lăcaşuri de cult şi instituţii religioase aferente cultelor care interzic consumul băuturilor alcoolice în practicarea religiei respective, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora. Astfel sancțiunea ar urma să varieze între 5.000 lei și 10.000 lei, în condițiile în care, potrivit actualei legislații, cuantumul amenzii este cuprins între 100 și 500 de lei”, susține deputatul PSD Constanța printr-un comunicat de presă.
 
Dumitrache a adăugat că majorarea cuantumului amenzilor pentru încălcarea legii este o modalitate eficace de a asigura responsabilitatea juridică pentru cei care încalcă această lege dar și armonizarea legislației naționale cu cea a altor state europene și nu numai, care au legi mai stricte privind servirea alcoolului minorilor, cu amenzi mai mari pentru încălcători.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii