Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:11 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect al parlamentarilor PNL pentru acordarea de bonificații contribuabililor care achită impozitul/plată anticipată până la termenele scadente!

ro

03 Oct, 2023 15:23 1020 Marime text
Parlamentarii PNL Bogdan Huțucă, Nicolae Ciucă, Florin Roman, Gabriel Andronache și Alexandru Nazare au propus un proiect legislativ, prin care toți contribuabilii buni-platnici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial sau în plată anticipată până la termenele scadente și care la 1 ianuarie 2024 nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, să beneficieze de o bonificație de 3% exclusiv pentru realizarea de investiții.

Propunerea legislativă, depusă la Parlament, completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.


,,Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și de plată, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul trimestrial/plată anticipată până la termenele scadente beneficiază de o bonificație în cotă de 3% asupra impozitului datorat dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: a) în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plată anticipată până la termenele scadente; b) la data de 1 ianuarie 2024, nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat; c) utilizează bonificația de 3% exclusiv pentru realizarea de investiții prevăzute în Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărâre a Guvernului, în grupa 1 construcții, grupa 2 Instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații sau pentru susținerea învățământului profesional-dual”, prevede inițiativa legislativă. Potrivit proiectului, bonificația de 3% se poate utiliza până cel târziu la data de 31 decembrie a anului în care aceasta se acordă. Procedura de aplicare a acestei prevederi se stabilește în termen de 30 de zile de la publicarea legii, prin normele de aplicare ale Codului fiscal. Inițiatorii au explicat, în expunerea de motive a proiectului, că legislația actuală a prevăzut pentru scurte perioade de timp bonificații, de 5% sau 10%, pentru contribuabilii persoane juridice pentru plata anticipată a obligațiilor fiscale, iar “impactul bugetar al acestui tip de măsuri a fost pozitiv, ajutând la consolidarea veniturilor fiscale pentru anii în care s-a aplicat”.

„În condițiile în care mediul economic reacționează favorabil la stimulente și bonificații fiscale, iar o parte importantă a operatorilor economici din România fac eforturi semnificative pentru a se încadra în termenele legale de plată a obligațiilor fiscale, este firesc ca toți contribuabilii care nu înregistrează obligații fiscale restante și și-au plătit obligațiile fiscale la termen, în anul anterior, să fie stimulați, încurajați să continue să aibă o conformare fiscală ridicată”, au transmis liberalii. Conform acestora, din punct de vedere bugetar, impactul măsurilor propuse va fi pozitiv pe termen scurt, mediu și lung, bonificația urmând să stimuleze conformarea fiscală voluntară și să asigure finanțarea trimestrială a bugetului de stat. Bonificația se va utiliza exclusiv pentru finanțarea investițiilor în construcții, dotări, capitalizare creșterea producției și formarea forței de muncă. “Așadar, impactul este pozitiv asupra creșterii economice și asupra dinamicii PIB”, au mai apreciat inițiatorii proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii