Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii din mediul rural pot încheia contracte cu medicii de familie. Legea a fost adoptată de deputați

ro

19 Sep, 2022 00:00 2072 Marime text
  • Camera Deputaților a votat o modificare legislativă extrem de importantă, care va îmbunătăți accesul la serviciile de medicină de familie în mediul rural
  • O localitate va putea avea acum și mai multe cabinete de medicină de familie deschise, iar acestea, la rândul lor, pot avea puncte de lucru în mai multe sate ale aceleiași comune și pot angaja și alți medici în afara celui titular
  • Toate serviciile oferite de aceste cabinete sau punctele lor de lucru în cadrul comunităților, vor fi integral decontate de Casa de Asigurări de Sănătate
 
 
 
În Camera Deputaților a fost aprobat proiectul de lege care oferă acces mai bun la serviciile de medicină de familie din mediul rural.
 
Inițiativa legislativă permite autorităților locale să se implice în deschiderea de noi cabinete de medicină de familie sau în extinderea celor existente.
 
Iar serviciile oferite comunităților locale vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
 
„În județul Constanța, conform Anuarului Statistic din 2021, funcționează 297 de cabinete de medicină de familie, față de anul 2015, când existau 435 de cabinete. Această inițiativă este un sprijin pentru locuitorii din mediul rural care sunt puși adesea în situația de a străbate mulți kilometri pentru a ajunge la un doctor”, spune deputatul PNL, Marian Crușoveanu.
 
Parlamentarul consemnează că după adoptarea acestei inițiative legislative, primăriile pot încheia contracte cu medicii, prin care aceștia să poată fi plătiți suplimentar din bugetul local.
 
Pot fi deschise puncte secundare de medicină de familie și în localități în care există deja doctori de familie dacă autoritățile locale consideră că este necesar.
Doctorii de familie pot încheia contract cu primăriile care, la rândul lor, pot acorda facilităţi şi stimulente pentru a atrage cadrele medicale.
 
Toate partidele parlamentare au votat proiectul de lege.
 
Ministerul Sănătății și Casa Națională de Sănătate au termen să pregătească normele de aplicare în două luni de la adoptare.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Medicii de familie pot renova și dota cabinetele cu fonduri din PNRR. Ce sumă este pusă la dispoziția lor

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii