Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă - „PSD tratează limba română ca pe o marfă politică“

ro

05 Jul, 2019 00:00 1815 Marime text
PSD a folosit în cadrul negocierilor cu UDMR limba română ca pe o marfă la care se poate renunţa oricând dacă interesele politice şi de clan o cer, iar acest lucru încalcă flagrant legile ţării, în frunte cu Codul Civil şi Constituţia României, susţine preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă, vicepreşedinte al Comisiei de buget, finanţe, bănci.
 
„Codul administrativ adoptat prin OUG permite autorităţilor publice locale să decidă prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităţilor şi în situaţiile în care nu se atinge ponderea de 20%. Acest lucru intră în coliziune cu articolul 13 din Constituţiei României care arată clar că «În România, limba oficială este limba română», or, la o prevedere constituţională nu se poate renunţa prin OUG”, spune deputatul Bogdan Huţucă.
 
Conform legislaţiei internaţionale, limba oficială este limba prevăzută pentru oficiile şi instituţiile statului, atât ele între ele, cât şi în comunicaţia cu cetăţenii. De exemplu, limba oficială este folosită la formularea documentelor administrative, a legilor şi normelor, la procese (pentru cereri, dezbateri, protocoale), informarea cetăţenilor, relaţiile poliţiei cu cetăţenii ş.a.
 
„PSD a cedat folosirea limbii române de către autorităţile publice locale fără nicio dezbatere în societate şi fără ca măcar să fi adus aceste chestiuni în Parlament, acolo unde modificarea legislaţiei avea o altă legitimitate. Au preferat însă să negocieze limba română în cadrul unor negocieri de culise”, atenţionează liderul liberal.
Acesta atrage atenţia că există mai multe efecte şi costuri despre care nu s-a vorbit până acum.
 
„În primul rând, pachetul adoptat prin OUG obligă autorităţile publice locale să angajeze în numeroase localităţi persoane care cunosc limba maghiară, or acest lucru înseamnă în cele mai multe cazuri cetăţeni români de etnie maghiară. Asta reprezintă o discriminare clară la adresa cetăţenilor români de o altă etnie, precum lipovenii, grecii, italienii, bulgarii ş.a.
 
Există însă şi costuri financiare. În momentul în care obligi o instituţie precum ANAF să comunice în altă limbă decât cea română, eşti obligat să modifici aplicaţiile şi programele IT, deoarece deciziile de impunere, somaţiile sau popririle vor fi făcute obligatoriu şi în limba maghiară. Asta aduce costuri ridicate de milioane de euro. Teoretic, vor trebuie făcute cel puţin atâtea modificări câte naţionalităţi recunoscute avem în România.
 
Forma actuală a Codului Administrativ reprezintă o recunoaştere a faptului că PSD a cedat şantajului UDMR, dar şi că liderii maghiari şi-au minţit electoratul atunci când au anunţat că nu mai susţin actuala guvernare”, explică liderul liberal.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii