Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Portul Constanţa, Cazinoul şi Aeroportul Mihail Kogălniceanu Iată temele de campanie ale candidaţilor la parlamentare

ro

13 Nov, 2012 03:06 6357 Marime text
teme_electorale_portul_constanta.jpgAlegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat readuc în prim plan câteva subiecte deosebit de delicate în Constanţa. Indiferent că vorbim despre proiecte care au fost deja demarate, fie că vorbim despre intenţii, Portul Constanţa, Cazinoul şi Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu par să reprezinte, pentru candidaţii la un mandat parlamentar, mize cu greutate.

Portul Constanţa, cireaşa de pe tort


Portul Constanţa a fost, vreme de ani buni, un soi de Fata Morgana pentru PSD. Mazăre & Co au intenţionat, încă de acum câţiva ani, să treacă Portul sub umbrela administraţiei publice locale. Un prim pas a fost făcut în urmă cu cinci ani, dar a fost vorba doar despre un pachet de 20% din acţiuni, care a intrat în administrarea municipalităţii constănţene. Recent, însă, primarul Radu Mazăre, preşedintele PSD Constanţa, a anunţat că parlamentarii PSD au iniţiat un proiect de lege care vizează transferarea, cu titlu gratuit, a 60% din acţiunile Portului Constanţa către administraţia locală. Cei patru M, cei patru parlamentari constănţeni care au semnat proiectul de lege sunt senatorii Alexandru Mazăre (Colegiul 3) şi Nicolae Moga (Colegiul 2) şi deputaţii Eduard Martin (Colegiul 6) şi Manuela Mitrea (Colegiul 8). Toţi patru candidează pentru un nou mandat de parlamentar la alegerile din 9 decembrie.

Prin proiectul de lege iniţiat, 31% din acţiunile Portului ar urma să revină Consiliului Local Constanţa, 15% Consiliului Judeţean, 2% CL Mangalia, 3% CL Năvodari şi 4% CL Agigea. Dacă adăugăm acţiunile vizate de noul proiect de lege celor 20% pe care CLM Constanţa le are deja în administrare, municipalitatea condusă de Mazăre ar ajunge să deţină, în total, 51% din acţiuni.

Iniţierea acestui proiect de lege, în luna septembrie, de către cei patru parlamentari PSD de Constanţa nu este întâmplătoare. În pre-campanie electorală, subiectul a fost generatorul dezbaterilor şi luărilor de cuvânt. Iar cum studiile arată că primarii rămân cei mai buni agenţi electorali, nu este de mirare faptul că tocmai edilul şef al Constanţei a anunţat proiectul de lege.

Avion cu motor, iei şi voturile-n zbor?


teme_electorale_Aeroportul_Mihail_Kogalniceanu_9.jpg„Vrem să trecem acţiunile de la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu la Consiliul Judeţean pentru că trebuie să existe o strategie şi în ceea ce priveşte tarifele, şi în ceea ce priveşte transportul de mărfuri şi de persoane şi să mărim traficul", anunţa preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, în cadrul şedinţei de CJC din octombrie.

Cum se va proceda? Ei bine, ca şi în cazul Portului Constanţa. Se va merge pe acelaşi model şi anume parlamentarii social democraţi vor iniţia un proiect de lege care să prevadă trecerea cu titlu gratuit a acţiunilor din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului Judeţean Constanţa. Menţionăm că CJC deţine deja 20% din acţiunile Aeroportului Mihail Kogălniceanu după ce o lege iniţiată de Alexandru Mazăre, Eduard Martin şi regretatul deputat Corneliu Dida a fost adoptată în 2007.

Sigur, Constantinescu nu candidează la parlamentarele din 9 decembrie. Proiectul său va fi, însă, pus în aplicare de deputaţii şi senatorii PSD de Constanţa. Iar AIMK este un punct strategic important în judeţul Constanţa şi o temă de campanie cu potenţial.

Cazinoul din Constanţa - reabilitare sau vânzare?


teme_electorale_Cazino_Constanta.jpgCazinoul din Constanţa rămâne, de asemenea, una dintre cele mai importante teme de campanie. Clădirea emblematică a Constanţei revine în atenţia constănţenilor prin lobby-ul pe care ARD îl face pentru salvarea sa de la vânzare. Edificiul, inaugurat în 1911, figurează pe lista monumentelor de interes naţional, dar administraţia publică locală intenţionează să-l vândă, invocând în acest sens faptul că nu are fonduri pentru reabilitarea sa, căci Cazinoul este acum într-un avansat stadiu de degradare.

Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa şi candidat ARD la un mandat de senator în Colegiul 4, a anunţat că va susţine, şi în această campanie, ideea salvării Cazinoului de la înstrăinare. Astfel, consilierii locali ARD au depus la Primăria Constanţa un proiect de hotărâre legat de soarta Cazinoului: „Noi, consilierii locali, parte a administraţiei locale, ne aflăm în faţa unei provocări, aceea de a susţine un test în faţa constănţenilor, pentru a demonstra că putem depăşi orgoliile politice pentru interesul comunităţii şi că putem oferi cea mai bună soluţie pentru salvarea Cazinoului Constanţa", se arată în proiectul de hotărâre. Prin acest demers, consilierii ARD intenţionează organizarea, concomitent cu alegerile generale, a unui referendum care vizează soarta Cazinoului.

Amintim că municipalitatea a trecut, în 2011, clădirea Cazinoului către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar MDRT a însărcinat Compania Naţională de Investiţii (CNI) cu reabilitarea clădirii istorice. Lucrările ar fi trebuit să fie demarate până la data de 30 august 2012. Licitaţia pentru întocmirea fazelor de proiectare PT + TAC + DE şi execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţie „Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa", organizată de CNI nu a mai avut însă loc din cauza unor contestaţii. Pentru că în protocolul de preluare a Cazinoului de către MDRT se specifica faptul că, dacă într-un an nu încep lucrările de reabilitare, clădirea revine la municipalitate, Cazinoul s-a întors la administraţia locală constănţeană dat fiind faptul că în acest interval nu a fost demarată reabilitarea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii