Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:44 12 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii USR PLUS vor să corecteze legislația care vizează persoanele cu dizabilități ireversibile

ro

03 Apr, 2021 00:00 2341 Marime text
  • Parlamentarii USR PLUS au depus o propunere legislativă astfel încât comisiile de evaluare să acorde certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată de timp tuturor persoanelor cu handicap ireversibil
  • Modificarea este absolut necesară în condițiile în care sunt cetățeni care anual, sau la doi ani, sunt nevoiți să meargă la comisiile de evaluare unde trebuie să demonstreze că au în continuare un handicap ireversibil

Parlamentarii USR PLUS au depus o propunere legislativă astfel încât comisiile de evaluare să acorde certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată de timp tuturor persoanelor care suferă de un handicap ireversibil.

USR PLUS consideră obligatorie modificarea legislației în domeniu în condițiile în care sunt cetățeni care anual, sau la doi ani, sunt nevoiți să meargă la comisiile de evaluare unde trebuie să demonstreze că au în continuare un handicap ireversibil.
Astfel a fost depusă o propunere legislativă de modificare a legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Modificarea USR PLUS propune obligativitatea comisiilor de evaluare de a acorda certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată de timp tuturor persoanelor care suferă de un handicap ireversibil.

Parlamentarii USR PLUS apreciază că prin modificarea legii se va reda demnitatea cetățenilor deoarece vor fi eliminate situațiile absurde în care persoane cu handicap, cu membre amputate, sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil al afecțiunii lor și chiar dacă au fost emise actele normative care atestă acest lucru.
Propunerea legislativă are în vedere modificarea alineatului (1^1) al articolului 87 din Legea nr. 448/2006, în vederea clarificării obligațiilor comisiei de evaluare.
În expunerea de motive se arată că adoptarea și punerea în aplicare a legii va avea ca rezultat simplificarea procedurilor de obținere a certificatului de handicap de către persoanele cu membre amputate, având ca efect confortul lor fizic și psihic, odată ce va fi eliminată obligația de a se prezenta periodic la comisia de evaluare.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților și poate fi consultat aici:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19237
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii