Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Petre propune repararea unei nedreptăţi Nelu Balaci ar putea intra în galeria cetăţenilor de onoare ai Constanţei

ro

22 Sep, 2010 01:19 1536 Marime text
cap_6.jpgNelu Balaci, eroul din Cogealac, ar putea primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului în viitoarea şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa. Demersul îi aparţine consilierului judeţean Mihai Petre, care a iniţiat un proiect de hotărâre în acest sens.

Democrat-liberalul a depus, luni, proiectul de hotărâre la registratura instituţiei judeţene. Mihai Petre este unul dintre consilierii judeţeni impresionaţi de curajul bărbatului din Cogealac, care şi-a salvat de la moarte trei consăteni. Odată cu decernarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului, consilierul propune să i se acorde lui Nelu Balaci şi suma de 150.000 de lei. „Locuitor al comunei Cogealac, Nelu Balaci a salvat de la moarte trei oameni în data de 22 iunie 2009. În după-amiaza acelei zile, un tânăr de 28 de ani, din aceeaşi localitate, a coborât să lucreze în fântâna unui preot. Din cauza lipsei de oxigen, bărbatul a leşinat. În ajutorul său au sărit alţi trei localnici, care n-au mai ieşit nici ei la suprafaţă. Cei aflaţi la faţa locului au sunat la 112, însă, până la venirea echipajelor specializate, un alt localnic - Nelu Balaci - a sărit în puţ în încercarea de a-i salva.

A salvat trei vieţi

Gestul său a salvat vieţile celor trei localnici (Laurenţiu Achimaş, Ionel Corbu şi George Cristache), mai puţin pe a lui Ilie Voica (primul care a coborât în fântână), pentru care, din nefericire, nu s-a mai putut face nimic", se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de Mihai Petre. Consilierul judeţean precizează că şi-a bazat demersul pe repetatele relatări ale evenimentului realizate de către cotidianul ZIUA de Constanţa. „Cotidianul «ZIUA de Constanţa» a prezentat în amănunt, în repetate rânduri, povestea curajului extrem de care a dat dovadă Nelu Balaci, fiind iniţiatorul şi promotorul ideii de acordare atât a titlului de cetăţean de onoare al comunei Cogealac, lucru care încă nu s-a petrecut, cât şi a celui de cetăţean de onoare al judeţului Constanta, domnului Nelu Balaci", mai precizează Mihai Petre. În vârstă de 37 de ani, eroul din Cogealac locuieşte în continuare împreună cu fraţii şi mama sa într-o căsuţă modestă, fără a avea o sursă constantă de venit, lucrând cu ziua prin comună pentru a putea supravieţui.

Nicuşor şi consilierii vor hotărî

Dacă Nelu Balaci - care îşi merită cu prisosinţă titlul de erou al anului 2009 - va primi sau nu titlul de cetăţean de onoare al judeţului, rămâne la latitudinea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi a majorităţii consilierilor judeţeni. Acest lucru va fi hotărât în şedinţa următoare a instituţiei judeţene.

Iniţiatorul hotărârii, consilierul judeţean Mihai Petre, afirmă că a fost impresionat de curajul localnicului din Cogealac. „În străinătate, pentru o viaţă salvată se acordă titlul de cetăţean de onoare al zonei respective şi e normal să se întâmple şi la noi aşa. Acest om a salvat trei vieţi. Nu trebuie să ai merite care să decurgă din studii sau funcţii ca să fii cetăţean de onoare. Sper ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie sensibilizat şi să sprijine la rândul său acest demers", a subliniat consilierul judeţean Mihai Petre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii