Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Secretarul de stat Traian Hristea a participat la Conferința Ministerială a Francofoniei

ro

05 Nov, 2023 16:54 848 Marime text






În perioada 4-5 noiembrie 2023, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat la cea de a 44-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei (CMF), organizată la Yaoundé, în Camerun, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 

CMF s-a derulat sub egida "Buna guvernare – garanție de stabilitate politică, economică și culturală pentru cetățenii spațiului francofon". Prin adoptarea Rezoluției de la Yaoundé a fost lansat un proces de reflecție, la nivelul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), cu scopul de a identifica motivele deteriorării democrației din Africa francofonă sub-sahariană și de a îmbunătăți modalitățile prin care OIF poate sprijini aceste state, în efortul de a consolida cultura democrației și buna guvernare.

Secretarul de stat Traian Hristea a prezentat sprijinul acordat de România statelor în curs de dezvoltare, în special celor din Africa francofonă sub-sahariană, pentru menținerea păcii, consolidarea democrației și a statului de drept, pentru reconstrucția post-conflict și pentru consolidarea practicilor democrației participative, se transmite în comunicat. 

A reiterat sprijinul substanțial pe care statul român îl oferă cooperării economice și comerciale în spațiul francofon, inclusiv prin găzduirea, în martie 2024, la București, a unei misiuni economice și comerciale francofone. A amintit, de asemenea, recenta inaugurare, la București, a Casei Francofoniei, o nouă contribuție importantă a României în domeniul Francofoniei academice și științifice, și punerea în valoare a tinerilor studenți și cercetători francofoni.

Următoarea Conferință la nivel înalt a șefilor de stat sau de guvern ai celor 88 de state și guverne membre, asociate și observatoare OIF - Sommet-ul Francofoniei - va avea loc la Paris, în octombrie 2024.  

România este membru cu drepturi depline al OIF  din  anul 1993. În 2007 a fost desemnată de către Secretarul General al Francofoniei “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est, subliniază MAE. 
 
 
Citește și
Atenţionare de călătorie emisă de MAE. Ce trebuie să știe românii care merg în Italia 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii