Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Discuții la nivel înalt despre situația din Israel, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și relațiile Armenia-Azerbaidjan

ro

22 Oct, 2023 15:22 779 Marime text





 
  • Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa luni, 23 octombrie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care se va desfășura la Luxemburg. 
  • Agenda reuniunii cuprinde discuții privind situația din Israel și din regiune, în urma atacurilor teroriste ale grupării Hamas, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și relațiile Armenia-Azerbaidjan.

Potrivit MAE, Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa luni, 23 octombrie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care se va desfășura la Luxemburg.

Agenda reuniunii cuprinde discuții privind situația din Israel și din regiune, în urma atacurilor teroriste ale grupării Hamas, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și relațiile Armenia-Azerbaidjan, potrivit aceleiași surse.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell se va referi la vizita sa în China, la 12-14 octombrie 2023, la Dialogul Belgrad-Priștina, precum și la regiunea Sahel.

„Discuția privind situația din Israel și din regiune va avea loc în continuarea reuniunii extraordinare a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE (10 octombrie) și a Consiliului European (17 octombrie)”, precizează sursa citată.
 

Discuțiile vizează continuarea coordonării UE, în linie cu poziția comună convenită de liderii europeni cu ocazia reuniunii extraordinare a acestora din 17 octombrie privind angajamentul UE în Orientul Mijlociu. De asemenea, miniștrii vor aborda și impactul situației din Israel asupra dinamicii regionale.

Discuțiile referitoare la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor avea loc în continuarea reuniunii informale a CAE de la Kiev (2 octombrie 2023), precum și în pregătirea Consiliului European din 26-27 octombrie 2023. Miniștrii vor aborda, cu precădere, evoluțiile recente din Ucraina și angajamentele de securitate ale UE pentru Ucraina pe termen lung.

Schimbul de opinii privind relațiile Armenia-Azerbaidjan va viza agrearea unei abordări comune a UE cu privire la măsurile de sprijin pentru Armenia și a dialogului între părți
 Schimbul de opinii privind relațiile Armenia-Azerbaidjan va viza agrearea unei abordări comune a UE cu privire la măsurile de sprijin pentru Armenia în actualul context, concomitent cu continuarea acțiunilor de mediere și facilitare, de către UE, a dialogului între părți, în scopul sprijinirii procesului de pace dintre Armenia și Azerbaidjan, arată sursa menționată.

În marja CAE, ministrul afacerilor externe va participa la Reuniunea ministeriala UE-Asia Centrală, eveniment care va prilejui un schimb de opinii cu omologii din Asia Centrală și va transmite un semnal puternic al angajamentului UE de a aprofunda cooperarea cu statele din această regiune, încheie sursa.
 
 Citește și
Frontiera de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Egipteană, s-a deschis doar accesului camioanelor ce transportă ajutoare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii