Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă (galerie foto)

ro

10 Oct, 2019 10:05 2169 Marime text

Dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Viorica Dăncilă a început astăzi, de la ora 10.00 cu citirea textului, urmată de intervențiile opoziției și ale guvernului, fiecare având dedicată câte o oră. Votul ar trebui să înceapă în jurul orelor 13.00 – 14.00. Rezultatul moțiunii va fi cunoscut la puțin timp după încheierea votului, care e secret, cu bile.

Moţiunea intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost semnată de 237 de parlamentari din PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi. Cei mai multi dintre parlamentarii opoziției au anunțat că vor vota la vedere, cu excepția UDMR. În urma şedinţei de urgenţă convocată de Viorica Dăncilă cu colegii săi social-democraţi, liderul Guvernului a punctat că parlamentarii PSD nu vor vota. 

UPDATE 19
Printr-un anunţ oficial de la tribuna Parlamentului, au fost 245 de voturi exprimate din cei 399 de parlamentari prezenţi. Dintre aceştia, 238 de voturi au fost pentru, 3 voturi au fost anulate şi 4 voturi au fost împotriva moţiunii de cenzură.


UPDATE 18
Guvernul Dăncilă a picat. Din cei 244 de parlamentari care au votat, 238 au votat pentru moţiune.

UPDATE 17
61 de senatori au votat, fiind vorba de un total de 244 de parlamentari care au votat. Rezultatul va fi anunţat în scurt timp.

UPDATE 16
183 de parlamentari de la Camera Deputaţilor au votat. A început votul senatorilor

UPDATE 15
Social democraţii au precizat că nu vor vota moţiunea. Totuşi, deputatul PSD Marius Bota, semnatar al moțiunii, a votat joi, în Parlament, moțiunea de cenzură. Ion Stelian, deputat USR de Constanţa, a votat cu bilele la vedere, în aplauzele colegilor de partid.

UPDATE 14
A început votul.


UPDATE 13

Victor Ponta a luat din nou cuvântul.

"În 2016, cu poza mea pe afiş aţi candidat. Cred că şi în 2020 o să fie la fel. Vreau să ajutăm social-democraţia să se reformeze şi să scăpăm de cei care nu au ce căuta, cum ar fi doamna Dăncilă. Şi să citez şi din La Fountaine - Nu există deştept care să poată să îi spună unui prost că e prost"


UPDATE 12
Mircea Titus Dobre, parlamentar de Constanţa, membru Pro România, s-a ridicat în picioare în timpul discursului Vioricăi Dăncilă, acuzând-o că ceea ce spune nu este adevărat.

UPDATE 11
Viorica Dăncilă a luat din nou cuvântul, printr-un drept la replică. 

"Anumite afirmaţii ale dumneavoastră, anumite etichete şi obrăznicii, cred că nu au plăcut nimănui şi nu trebuie să le acordăm atenţie. Arată cum vedem să facem politică şi cum îi respectăm pe ceilalţi. Nu mi-aş permite niciodată să fac acest lucru, doamna Turcan. Dumneavoastră puteţi să vă daţi lecţiile în acest domeniu. Cred că vorbiţi din proprie experienţă. Am văzut că vorbiţi de rezultatul alegerilor europarlamentare. Poate aş fi de acord cu dvs., mai ales că PSD a obţinut un scor foarte mare în 2016, la alegerile parlamentare. Atunci, domnul Iohannis ar fi trebuit să îşi dea demisia? Alegerile europarlamentare nu au nicio treabă cu configuraţia".

"Domnul Ponta, este greu să vă răspund. Pot să afirm un lucru cu tărie - nu o să trădez niciodată acest partid. O să fiu mai bărbat decât dumneavoastră - nu o să îmi dau demisia pe Facebook şi fără a vorbi cu membrii partidului. Nu aţi înţeles un lucru. O să îi trădaţi şi pe ei (n.r. Pro România) cum ne-aţi trădat şi pe noi. Domnule Ponta, vorbiţi cu o femeie, aveţi respect pentru o femeie! Aţi vorbit de salariu de europarlamentar, sunteţi ultimul care să faceţi referire la aşa ceva. Să fim corecţi până la capăt". 

"Pornim la drum cu votarea unei moţiuni, dar nu vedem finalitatea. Votaţi alegerile anticipate? Sunteţi de acord cu alegerile anticipate? Eu nu cred! Aş vrea să vină aici o propunere de alegeri anticipate şi românii să se uite câţi dintre cei care astăzi spuneţi da veţi şi vota cu anticipatele. Sunteţi pentru alegeri la termen! Domnul Barna, poate nu vă daţi seama, dar prin acest joc, vă subordonaţi definitiv candidatului Klaus Iohannis. Luaţi în calcul şi acest lucru şi sper ca perioada viitoare să nu confirme această afirmaţie"


UPDATE 10

Cristian Lungu, de la PMP, a venit cu ambulanţa la Parlament, pentru a putea vota. El s-a externat în această dimineaţă pentru a fi prezent la dezbaterea moţiunii. În jurul orei 12:00 a ajuns la Parlament. 


UPDATE 9
Călin Popescu Tăriceanu, de la ALDE, a luat cuvântul.

"Dacă m-aş fi apucat eu să dau din casă, aveam argumente de 10 ori mai tari decât au avut cei de la PNL şi USR. M-ai atacat la persoană. Ştiinţa politică spune că un prim ministru demn de această funcţie să referă la teme, nu la oameni. În fine, doamna prim ministru, încă prim ministru, ne spunea la începutul verii că nu a fost ea însăşi, că a fost timorată. Ce să înţeleg acum? Că asta este linia care vă caracaterizează? Ăsta este stilul dvs.? Este un stil de lumea a treia. Puteţi rămâne în istorie ca prima femeie prim ministru. Există viaţă şi după ce nu mai eşti prim ministru!"


UPDATE 8
Kelemen Hunor, de la UDMR, a anunţat că a semnat şi va vota moţiunea de cenzură, alături de membrii UDMR. Acesta a punctat că aşteaptă să vadă ce are pregătit opoziţia. De asemenea, opoziţia anunţă că în timpul dezbaterilor au mai fost câştigate 11 voturi, inclusiv de la PSD. 

UPDATE 7
Dan Barna, de la USR, a luat cuvântul. 

"Să trecem acest Bacalaureat politic. PSD nu a reuşit să menţină această majoritate. Suntem la al treilea program de guvernare. Avem nevoie de o reformă majoră a statului, astăzi. Jumătate din tinerii din liceu vor astăzi să plece din ţară. Doar anul trecut, sute de mii de români, cât oraşul Galaţi s-a mutat cu totul în străinătate"


UPDATE 6
Victor Ponta, de la Pro Romania, a luat cuvântul.

"Doamna Dăncilă vorbeşte de ceva ce nu ştie. Este o moţiune extrem de ciudată pentru că o moţiune dă jos un Guvern. Nu avem ministru la mediu, la energie, la educaţie, la interne. Vorbim de un Guvern care nu mai există. Cei de la PSD ştiţi. În noiembrie 2015 nu ne-am ţinut în guvernare. Doamna Dăncilă nu ştie de asta că a fost la Bruxelles. Mai staţi o zi, două la guvernare ca să pierdeţi alegerile viitoare. Doamna Dăncilă mi-a spus mie personal că pe 1 septembrie vine cu un guvern structurat, dar nu mi-a spus în ce an. Pentru doamna Dăncilă cifrele este grele. Nu o să avem guvern. O să fim exact ca în 2009, când nu am avut guvern, am avut alegeri prezidenţiale, iar în 2010 am ajuns în criză  - s-au tăiat pensii şi salarii, ale noastre. Nu am auzit niciodată ca un prim ministru să sune 100 de parlamentari să le spună că vor fi miniştri. O să avem un Guvern de 100 de miniştri. Nu e ceva imposibil. Mâine se dau 7 miliarde, Eugen (n.r. Teodorovici) este generos de fel. Acum plăteşte voturile doamnei Dăncilă. Am aflat că sunt un om foarte rău de la doamna Dăncilă. Chiar sunt un om rău că am pus-o pe listă la europarlamentare. Dar mai rău a fost domnul Dragnea că a pus-o prim ministru"


UPDATE 5
Raluca Turcan, de la PNL, a luat cuvântul.

"Cred că astăzi ne adresăm pentru ultima oară unui premier neligitim. Cred cu tărie că un premier nelegitim îndrăzneşte să îşi ameninţe colegii de partid şi opoziţia cu dosare penale ca pe vremea lui Liviu Dragnea. Este cea care a fost prizoniera unui condamnat penal - Liviu Dragnea. Sub incompentenţa acestui guvern, clanurile mafiote fac ce vor pe străzile acestei ţări. Dumneavoastră şi anturajul aţi reuşit să vă puneţi în situaţia de a fi o echipă de uzurpatori. Aveaţi obligaţia să veniţi în Parlament pentru un vot de încredere şi v-aţi inventat, inclusiv, deplasări în străinătate. De factor, Viorica Dăncilă nu mai este un premier al României, ci o persoană fizică care ocupă abuziv acest fotoliu"

"Această guvernare este vizionată de partenerii internaţionali. Este respinsă de 6,5 milioane de români. V-aţi încuiat după uşile parlamentului. Întreţineţi mecanismului economic al marii fraudei de încredere de la alegerile trecute. De la acest microfon, aţi minţin şi dezinformat. Pentru toată propaganda PSD, niciun guvern de la PNL nu va lua nimic de la oamenii muncitori din România. Singurii care au de ce să se teme sunt cei de aici - echipa de uzurpatori, parazitari. Situaţia dramatică în care ne aflăm este sută la sută a PSD. Nu va bloca şi nu va genera nimeni aceste mostre de incompetenţe. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut tot ce a putut pentru a opri abuzurile. 7 din 10 legi pe care Preşedintele le-a sesizat la Curtea Constituţională au fost declarate neconstituţionale".


UPDATE 4
Titus Corlăţean a lansat un atac virulent, mai ales la adresa membrilor USR, cât şi la UDMR. Aceştia i-a numit pe cei de la USR drept "neomarxişti".

"Doriţi să faceţi ce aţi mai făcut deja unii dintre dumneavoastră - să taiaţi veniturile românilor. Ce normalitate este cea în care voci importante, neomarxiste din USR anunţă că se impune obligaţia votului sau că neomarxiştii vor legifera căsătoriile şi parteneriatele gay în România. Chiar ne putem imagina o fotografie de familie care să reunească într-o armonie desăvârştie neomarxiştii, nepoţi de generaţie, securişti, haştag rezist - cum este cazul liderului USR de la Bucureşti? Nu veţi deveni niciodată o alternativă, toţi cei care aţi apărat prin protocolul clasificat SRI - DNA - Kovesi, care aţi aplăudat şi susţinut abuzurile"


UPDATE 3
Viorica Dăncilă a luat cuvântul în faţa parlamentarilor.

"Aţi avut în favoarea voastră un demers virulent a candidatului Iohannis care şi-a bătut joc de Constituţie. O luptă oarbă, condusă de cel mai iresponsabil preşedinte, care acţionează conştient împotriva poporului român. A început o campanie toxică împotriva propriului Guvern. Îl avem şi pe Tăriceanu, care a pus umărul. A fugit de la guvernare şi şi-a sacrificat propriul partid. Cu toată experienţa domnului Tăriceanu, a căzut în mod ruşinos în capcana lui Victor Ponta şi şi-a distrus cariera. Era un destin previzibil. Asta se întâmplă celor care se alătură domnului Ponta. Ponta - maestrul minciunilor! Nu aţi reuşit şi nu veţi reuşi să faceţi nimic bun. Pentru simplul motiv că nu aveţi niciun plan pentru România. Nu luptaţi să faceţi bine oamenilor, să aduceţi o formă de progres. Luptaţi împotriva PSD, cu interesul ţării şi a românilor". 

"Este o alianţă de conjuctură care doreşte să dea jos Guvernul cu o adunătură de amatorism. Nu ştiţi ce să oferiţi românilor mâine sau peste o săptămână. Ce plan aveţi? Cum faceţi? În acest textuleţ vă arătaţi foarte curajoşi, dar veniţi în faţa românilor şi arătaţi-vă planul de guvernare. Care este planul pentru viitorul ţării şi al românilor. Este jenant ca oricine se prezintă ca alternativă la guvernar esă vină aşa în faţa noastră. Este a doua oară când o faceţi anul acesta. Nu ar trebui să ne surprindă. Sunteţi cei care niciodată nu învaţă din greşelile trecutului. Nu aveţi habar cum să conduceţi România". 

"Aveţi naivitatea să credeţi că românii vor gira aşa ceva. Asta înseamnă că nu vă cunoaşteţi ţara. Am citit textul moţiunii. Pot spune că vă reprezintă foarte bine - un amestec incoerent de falsuri. Din nou, stimaţi colegi, vă jucaţi de-a guvernarea. Sunteţi singura opoziţie din istorie, care a reuşit să depună moţiunea şi să fugă de la vot". 

"Să vină domnul Caramitru de la USR şi să se uite în ochii pensionarilor şi să le zică că aruncă ţara în faliment şi că nu se merită. Să vină domnul Orban în faţa artiştilor şi să spună cum este cu impozitarea veniturilor. Asta e opoziţia partidului de guvernământ. Nu puteţi să spuneţi că nu am îneţeles noi, ci v-am chemat să semnaţi pactul pentru bunăstare. Aţi refuzat cu toţii. Niciunul dintre partidele de opoziţie nu a avut curajul".

"Probabil ştiţi foarte bine - voi fără tăieri nu ştiţi şi nu puteţi. Aţi mai arătat-o o dată când aţi eliminat orice urmă de încredere că puteţi da ţării un guvern compedent - PDL. Avem un exemplu recent, din partea domnului Iohannis, preşedintele candidat şi anticonstituţie, care s-a folosit de tragedia de la Ialomiţa. Candidatul PNL a găsit de cuviinţă să lanseze atacuri aberante la adresa PSD. Avem încă un candidat care se urcă cu picioarele pe tragedii pentru a câştiga puncte electorale" 

"Călcaţi în picioare interesul românilor. Nu am făcut-o perfect, dar noi am făcut-o mult mai bine decât voi. Haideţi să ne uităm la cifre. Am crescut salariul minim la 2.080 lei, respectiv 2.350 de lei pentru românii cu studii superioare. Punctul de pensie a crescut de la 871 de lei - 2016, la 1.265 de lei. Am redus impozitul pe venit de la 16% la 10%. Avem un impozit de 1% de IMM-uri"

"Nu există ţară în UE care să aibă o fiscalitate mai prietenoasă pentru mediul de afaceri. Investiţiile din economie s-au majorat cu 12,4%, cea mai importantă dinamică de după criză. Investiţiile străine au depăşit 2.9 miliarde euro. Acest Guvern a creat sute de mii de locuri de muncă, am reuşit să aducem nivelul pensii şi a salariilor la un nivel decent. Ce aţi făcut voi pentru acest popor?"


UPDATE 2

Prezenţa la vot a ajuns la 334 de parlamentari, potrivit datelor oficiale furnizate de secretariatul Parlamentului. 

UPDATE 1
Senatorul PMP Cristian Lungu a ajuns la dezbaterea moţiunii de cenzură, adus cu ambulanţa, din pricina problemelor de sănătate. Conducerea liberală precizează că nu îşi face griji cu privire la modul în care vor vota cei de la UDMR. Prezenţa la moţiune, la ora 10:13, este de 327 de parlamentari.

Citeşte şi 
Care sunt forţele politice implicate Astăzi se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii