Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea spălării banilor a trecut abia la a doua strigare în Camera Deputaţilor! Ce spun parlamentarii Robert Turcescu şi Stelian Ion

ro

25 Oct, 2018 00:00 1436 Marime text
Deputaţii au votat, ieri, Legea pentru combaterea spălării banilor, după ce Comisia juridică a adoptat raport favorabil cu amendamente potrivit cărora organizaţiile minorităţilor nu raportează către stat beneficiarii finali. De asemenea, potrivit acestor amendamente, Oficiul de Spălare a Banilor va raporta lunar la ANAF tranzacţiile în numerar.
 
La al doilea vot, PSD şi-a adus în sală toţi oamenii şi a reuşit să strângă 170 de voturi. În ceea ce priveşte fundaţiile şi asociaţiile, s-a introdus o excepţie de la obligativitatea raportării beneficiarilor reali pentru organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale. Potrivit legii, unitatea de informaţii financiare a României este Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Oficiul este autoritatea care coordonează realizarea evaluării riscurilor de spălare a banilor şi finanţare a terorismului la nivel naţional.
 
„Dragnea tocmai a pierdut iniţial majoritatea în Camera Deputaţilor. Legea referitoare la spălarea banilor, devastatoare pentru ONG-uri, a picat! Minunea a durat 3 minute, votul s-a reluat, Dragnea reuşind să-şi constrângă soldaţii să stea în linie. Încălcând procedura, au supus din nou la vot, până când legea a trecut”, susţine Stelian Ion, deputat USR de Constanţa.
 
La rândul său, deputatul PMP Robert Turcescu consideră că „ceea ce a făcut PSD ieri în Camera Deputaţilor prin reluarea votului până când a ieşit cum au vrut ei ne arată că avem de-a face cu nişte golani deghizaţi în politicieni”. „«Decât» o întrebare: şi dacă tot ce s-a întâmplat la mizeria de vot privind Legea spălării banilor nu a fost decât o diversiune menită să acopere, convenabil pentru unii, aprobarea Legii offshore? Huo, infractorilor!!!”, a scris parlamentarul constănţean pe pagina sa de socializare.
 
Proiectul legislativ spune că reprezintă „entităţi raportoare” instituţiile de credit şi cele financiare, instituţiile financiare, administratorii de fonduri de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, experţii contabili, persoanele care acordă consultanţă fiscală, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, agenţii imobiliari, fundaţiile şi asociaţiile, precum şi „alte entităţi care comercializează bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 de euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele”.
 
Aceste entităţi raportoare sunt obligate să transmită ONPCSB „un raport pentru activitate suspectă” dacă acestea „cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că: bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni sau au legătură cu finanţarea terorismului; sau persoana sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu sunt cine pretind a fi”.
 
Totodată, raportul adoptat de comisiile de specialitate conţine amendamente care introduc în legea privind spălarea banilor o categorie intitulată „persoanele expuse public“, din care fac parte preşedintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor şi judecătorii CCR.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii