Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:42 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jumatate de hectar din padurea Comorova, taiata cu toate avizele (galerie foto)

ro

30 Oct, 2009 01:38 6006 Marime text
comorova4.jpgÎntr-un comunicat de presă remis de Primăria municipiului Mangalia, edilul localităţii, Mihai Claudiu Tusac, „trage" un semnal de alarmă cu privire la soarta Pădurii Comorova, aflată în mare pericol de defrişare. Mai exact, spune Tusac, în urmă cu câteva zile, pe 21 octombrie, „Primăria municipiului Mangalia s-a autosesizat şi totodată a anunţat organele competente, în speţă Poliţia Neptun, despre actul de distrugere a pădurii din staţiunea Jupiter. Au fost distruse circa 0,52 hectare de pădure, adica 296 de arbori", se arată în comunicat. Mai mult, se afirmă că proprietarul nu a putut face dovada legalităţii defrişării „nici reprezentanţilor primăriei, nici poliţiştilor din Neptun".

Totodată, acesta mai afirmă că proprietarul zonei respective, Mihai Petrescu, ar fi adus autorizaţia de defrişare destul de târziu, aceasta fiind datată cu 15 septembrie.

Tusac mai spune că principalul vinovat de „aceste abuzuri" este Regia Naţională a Pădurilor - Direcţia Silvică Constanţa.

„Proprietarul a avut toate avizele, primăria ştia despre acţiune"

Nu de aceeaşi părere este şi conducerea instituţiei incriminate, care explică: „Am avut o discuţie cu domnul Petrescu şi vă pot oferi o imagine de ansamblu a întregii situaţii", ne spune Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice Constanţa. „Mihai Petrescu este proprietarul terenului respectiv. Domnia sa a deţinut o serie de terenuri în zona Mangaliei, care au aparţinut tatălui său şi pe care le-a cerut înapoi, spre retrocedare. Cum însă primăria nu a putut să i le retrocedeze tocmai pe acelea pe care acesta le solicita, i-a fost oferit un teren în compensaţie, în zona Jupiter. Domnia sa vrea, de mai bine de doi ani, să construiască pe terenul pe care îl deţine".

Ni s-a explicat, în continuare, că Mihai Petrescu a avut, în momentul în care a doborât copacii din zona Jupiter, toate avizele necesare. „Toată lumea a fost informată în timp util, chiar şi primăria", mai afirmă Valentin Neagu. „Autorizaţia de defrişare de la noi poartă data de 15 septembrie şi este perfect legală. Această dată coincide cu cea în care reîncep, după sezonul cald, exploatările forestiere. Astfel de vegetaţie poate fi tăiată numai după un regim special, în acest sens, proprietarul făcând şi adrese către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic, cel în măsură să inventarieze masa lemnoasă. În momentul defrişării vă pot spune cu siguranţă că proprietarul a avut autorizaţii de la toate organele competente, inclusiv de la Mediu şi Ocolul Silvic", conchide directorul celei din urmă instituţii.

Poliţiştii din Neptun au constatat legalitatea acţiunii

Poliţiştii din Neptun spun că au fost sesizaţi, în cursul zilei de 21 octombrie, de către primărie, că în zona Jupiter se taie pădurea: „Echipajul deplasat la faţa locului a constatat că proprietarul efectuează defrişări potrivit legii. Ne-au fost prezentate toate documentele care indicau că acţiunea este una perfect legală. Mai mult, noi am solicitat ca un reprezentant al primăriei să fie de faţă la această acţiune, însă nu ştiu dacă s-a dat în cele din urmă curs solicitării noastre", ne-a declarat comisar Cristinel Niţoi, adjunctul şefului Poliţiei Neptun.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii