Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Indexul normativ local, instrument pe care USR îl pune la dispoziţia cetăţenilor. Puteţi consulta documentele emise de Primăria Constanţa

ro

22 Feb, 2019 00:00 1500 Marime text
USR pune la dispoziţia cetăţenilor primul index normativ local din România. Acesta poate fi accesat pe https://hcl.usr.ro şi conţine într-un format accesibil documente oficiale relevante emise de autorităţile administraţiei publice locale.
 
Principalul avantaj al acestui index este că permite realizarea de căutări după cuvinte cheie atât în titlul, cât şi în conţinutul hotărârilor, al dispoziţiilor de primar şi al proceselor-verbale încheiate la nivelul primăriilor şi al consiliilor locale sau municipale.
 
În prezent, majoritatea acestor instituţii publică actele normative locale în format PDF scanat, ceea ce face imposibilă indexarea lor în motoarele de căutare. Pentru a rezolva această problemă, voluntarii USR au realizat un sistem prin care documentele oficiale sunt descărcate de pe site-urile primăriilor, apoi transformate din format pdf în format text, cu ajutorului unui software OCR, apoi sunt încărcate pe site şi indexate folosind un motor de căutare local.
 
„Instrumentul pe care îl punem la dispoziţie vine să rezolve marea problemă a actelor normative din administraţia locală. Şi anume rezolvă problema căutării după cuvinte cheie. Sistemul permite căutarea nu doar în titlu, ci şi în conţinut, făcând astfel extrem de uşor de identificat toate hotărârile de consiliu care se referă la un anumit subiect. În mod normal, acest index şi facilitatea de căutare ar fi trebuit să fie oferite din oficiu pe paginile primăriilor. Pentru că acest lucru nu se întâmplă, ne-am gândit să-i ajutăm pe cetăţeni şi să le punem noi la dispoziţie un astfel de instrument”, susţine responsabilul de proiect https://hcl.usr.ro.
 
În prezent, pe https://hcl.usr.ro sunt încărcate documente emise de autorităţile publice locale din Bucureşti şi cele 6 sectoare, Iaşi şi Constanţa, urmând ca ulterior să fie analizată oportunitatea extinderii şi pentru alte primării.
 
Proiectul https://hcl.usr.ro este cel de-al doilea instrument pe care USR îl pune la dispoziţia cetăţenilor pentru transparentizarea activităţii primăriilor. Primul astfel de instrument este transparenta.usr.ro, pagină care prezintă grafic datele oficiale aferente execuţiei bugetare (venituri şi cheltuieli) pentru primăriile din România.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii