Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:05 19 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încălziri pentru alegeri? Vergil Chiţac nu a ascultat sfatul lui Băsescu. Rectorul Academiei Navale lasă haina militară

ro

29 Jan, 2016 00:00 3566 Marime text
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, ieri, decretul privind trecerea în rezervă a contraamiralului de flotilă - cu o stea Vergil Chiţac, din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 1 februarie 2016. Astfel, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ are cale liberă pentru a candida la alegerile locale (sau chiar parlamentare) din acest an.
 
Deşi cel care susţine că „l-a făcut amiral“, adică fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, i-a recomandat să nu schimbe haina militară pentru a intra în politică, Vergil Chiţac pare că nu a ţinut cont de acest prim sfat venit din partea unui politician cu state vechi. Amintim că, la începutul anului, în contextul unei emisiuni moderate de Sabin Orcan, Traian Băsescu a răspuns la o întrebare a interlocutorului său legată de alegerile locale care se apropie, dând exemplul Constanţei: „Îi fac o recomandare: l-am făcut amiral pentru că era un bun militar şi un bun comandant de academie navală. Mai are vreo trei ani până la pensie... Să nu renunţe la haina militară ca să intre în bătălia politică. E o sugestie“.
 
Reacţia lui Chiţac nu a întârziat să apară, acesta răspunzându-i fostul preşedinte prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa: „Îi mulţumesc domnului preşedinte pentru recomandare. Cred şi sper că a făcut-o dezinteresat“. „Eu, dacă voi lua decizia asta, sunt mânat de cele mai bune intenţii. Nu am alte comandamente. În rest, încă o dată vă spun că îi mulţumesc oricărui om care îmi dă un sfat în zona asta şi care o face sincer şi dezinteresat“, a declarat Vergil Chiţac, pentru ZIUA de Constanţa.
 
Cu privire la proximele alegeri, Vergil Chiţac nu a dat încă un răspuns ferm cu privire la posibilitatea de a candida. A dat însă de înţeles că o va face, dar încă nu este hotărât din ce postură. „Analizez şi posibilitatea de a candida la Primăria Constanţa pentru fotoliul de primar. Nu am decis sub ce formă, dar hotărârea pe care o voi lua se va întâmpla nu mai târziu de jumătatea lunii februarie şi am să v-o comunic“, a declarat acesta ieri. „Deocamdată, la Academie, locţiitorul comandatului, domnul comandor Costache (n.r. Viorel Costache) va fi împuternicit la comandă, iar la expirarea împuternicirii de şase luni, probabil, vor avea loc alegeri. Eu voi rămâne profesor asociat al Academiei Navale, voi avea câteva cursuri şi îmi voi preda disciplinele pe care sunt titular. Asta se va întâmpla din semestrul al doilea“, a declarat Chiţac, pentru ZIUA de Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii