Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragnea a cerut, iar Camera Deputaţilor a aprobat! Programul de susţinere a crescătorilor de porci pentru reproducţie

ro

21 Apr, 2018 00:00 1825 Marime text
Camera Deputaţilor a adoptat în această săptămână proiectul de lege privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie.

În domeniul creşterii animalelor, concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obţinute. Acestui context i s-au adăugat şi disfuncţionalităţile pieţei care periclitează existenţa unei economii funcţionale şi echitabile în acest sector, confruntat şi în prezent cu dificultăţi legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piaţă: embargoul impus de Federaţia Rusă la începutul anului 2014, seceta severă din anii 2015 şi 2016, care a condus la creşterea costurilor inputurilor în cadrul exploataţiilor agricole.
 
În prezent, producătorii de carne de porc înregistrează pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil în ceea ce priveşte dezechilibrarea raportului dintre cerere şi ofertă. În România, importul de carne de porc acoperă aproximativ 35% din consumul intern.
Prin acordarea ajutoarelor de stat pentru investiţii în locuri de cazare în ferme de reproducţie, inclusiv pentru prima populare, se urmăreşte eficientizarea activităţii acestui sector.
 
Deputatul PSD Constanţa George Vişan salută şi susţine iniţiativa parlamentarilor şi consideră că implementarea programului va îmbunătăţi nivelul de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de creştere şi exploatare a suinelor prin creşterea producţiei. „De asemenea, acordarea acestor ajutoare va duce la îmbunătăţirea balanţei economice prin reducerea importului pentru carnea de porc, creşterea şi asigurarea consumului intern“, susţine Vişan.
 
Programul reglementează valoarea totală a ajutorului de stat de 360 de milioane de euro, care se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie. De asemenea, programul stabileşte termenul maxim de realizare a investiţiilor de un an şi şase luni de la încasarea avansului, cu posibilitatea de prelungire cu maximum şase luni. Condiţia impusă este ca beneficiarii care au realizat investiţii prin acest program să desfăşoare activitate de reproducţie în sectorul suinelor pe o perioadă de minimum zece ani de la finalizarea investiţiei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii