Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fumatul ca boală cronică Două proiecte de lege privind interzicerea fumatului în spaţiile publice, în stand-by

ro

25 Jun, 2015 00:00 2299 Marime text
Despre fumat se spune că este o boală cronică, ce poate fi tratată, nu un moft, iar dependenţa de nicotină este, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o afecţiune cronică, nu un viciu. Politicienii români s-au aplecat, în ultimii ani, asupra problemei tutunului. Mai exact, asupra interzicerii fumatului în spaţiile publice. Pesemne însă că voinţa politică nu a fost suficient de puternică, din moment ce, nici până acum, proiectele de lege iniţiate cu ani în urmă nu au primit votul final.
 
În 2011, deputatul PSD de Constanţa Manuela Mitrea iniţia proiectul de lege nr. 399 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. În 2014, un alt proiect de lege referitor la fumat era iniţiat pentru modificarea aceleiaşi legi. Ambele proiecte de lege s-au aflat, ieri, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor și mai aveau nevoie doar de votul final dar, pentru că în plenul reunit al Camerei Deputaţilor și Senatului pe ordinea de zi a fost Strategia Naţională de Apărare, cele două proiecte au fost amânate pentru luni, 29 iunie. Este însă puţin probabil ca luni să mai fie plen, aşa că, cel mai probabil, cele două proiecte vor ajunge pe masa parlamentarilor pentru votul final abia la toamnă.

Proiectul Manuelei Mitrea trenează încă din 2011

În forma adoptată de Senat, proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD de Constanţa Manuela Mitrea prevede, la articolul 1, că „la articolul 2 (n.r. din Legea nr. 349/2002), literele m) şi n) vor avea următorul conţinut: m) spaţiu public se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces; n) spaţiul de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu utilizat în timpul orelor de muncă, inclusiv maşina de serviciu, ambulanţa, taxiul“. Articolul 2 al proiectului de lege prevede: „La articolul 2, după litera n) se introduc trei litere, cu următorul cuprins: «n1) spaţiu închis se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, tavan ori plafon și este delimitat de cel puţin un perete, indiferent de natura acestora și de caracterul permanent sau temporar; n2) mijloc de transport în comun se înţelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor; n3) loc de joacă pentru copii se înţelege orice spaţiu public destinat utilizării de către copii, închis sau în aer liber»“.
De asemenea, conform articolului 5 al proiectului de lege, vor fi puse în aplicare regulamente interne prin care fumatul e interzis în incinta instituţiei, prin marcarea cu indicatoare.
Nu mai puţin important, potrivit proiectului de lege iniţiat de Manuela Mitrea „fumatul este permis în baruri, discoteci, restaurante și în alte unităţi cu destinaţie similară, organizate exclusiv pentru fumători, în care accesul tinerilor cu vârsta sub 18 ani este interzis“.

Fumatul, interzis în unităţile de învăţământ

În ceea ce priveşte proiectul iniţiat în 2014 și care, de asemenea, își propune modificarea Legii nr. 349/2002, acesta prevede, la articolul 1: „Prezenta lege stabilește unele măsuri privind prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în spaţiile autorităţilor și instituţiilor publice centrale și locale, ale instituţiilor și unităţilor de învăţământ, precum și în unităţile sanitare, de stat și private, prin restrângerea fumatului în spaţii publice închise, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare și educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează se le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, precum și unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii