Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:34 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Desemnarea membrilor comisiei, apanajul primarului sau al CLM? PNL Constanţa acuză politizarea concursului pentru funcţiile de directori în învăţământul preuniversitar (document)

ro

30 Sep, 2016 00:00 3784 Marime text
Preşedintele organizaţiei municipale PNL Constanţa, Vergil Chiţac, şi consilierul municipal liberal Raluca Trandafir au atras atenţia asupra faptului că „apar motive de contestare“ a concursului ce va avea loc pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi în unităţile de învăţământ preuniversitar constănţean.
 
Asta în contextul în care din anul 2008 nu s-au mai organizat astfel de concursuri, deşi legislaţia în vigoare o prevedea - Legea nr. 1/2011 -, iar mulţi directori „au devenit captivi politic“. Mai mult, recent, în Comisia de învăţământ a Senatului s-a încercat mutarea acestui concurs în vara anului viitor, sub pretextul de a nu fi bulversat anul şcolar.
 
Revenind la concursul ce va începe în curând, trebuie precizat faptul că, pentru probele care se desfăşoară în faţa unor comisii formate din cinci persoane - evaluarea CV-ului şi interviul -, municipalitatea trebuie să îşi desemneze câte doi reprezentanţi, ceea ce s-a întâmplat, în baza unor dispoziţii emise de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
 
În opinia liderului PNL Constanţa, înainte de a emite dispoziţiile, primarul Decebal Făgădău ar fi trebuit să colaboreze şi cu legislativul local, în speţă, Consiliul Local Municipal Constanţa. „Trebuie să nu plutească niciun fel de îndoială asupra onestităţii derulării acestui concurs, să nu existe niciun dubiu asupra politizării acestei acţiuni. Ne exprimăm dezacordul faţă de modul netransparent şi neprofesionist în care primarul a stabilit mai multe persoane ce vor face parte din comisiile de concurs, care au fost deja şi repartizate pe unităţile de învăţământ“, a declarat preşedintele PNL Constanţa, Vergil Chiţac. 
 
Concret, acesta a anunţat că există o listă cu 12 nume, „care nu ştim cum au fost selectate, pe ce criterii, nu ştim cine le-a selectat“, această problematică nefiind adusă la cunoştinţă membrilor Consiliului Local Municipal Constanţa. „În afara unor date academice, noi nu avem date despre ce isprăvi profesionale au făcut domniile lor, cât de notabile sunt şi ce justifică prezenţa domniilor lor pe această listă. De ce ei şi nu alţii? (…) Considerăm că propunerile trebuiau discutate în forul reprezentativ, Consiliul Local, ceea ce nu s-a întâmplat“, a semnalat Chiţac.

Nume cunoscute din PSD Constanţa în comisiile de evaluare

Pentru a sublinia faptul că pot apărea semne de întrebare, liberalii au anunţat că vor urmări foarte atent aceste concursuri „din perspectiva politizării“. Totul survine ca urmare a faptului că pe lista respectivă se regăsesc nume cunoscute de membri ai PSD Constanţa - conf. univ. dr. Răducu Popescu, fost inspector general al ISJ Constanţa şi ex-consilier municipal PSD, şi prof. univ. dr. Lucian Băluţ, fost deputat PSD.
 
„Domnul Răducu Popescu a fost ani de zile inspectorul general şcolar pus de PSD. Probabil că majoritatea directorilor care sunt acum în funcţie au fost puşi de domnia sa. Domnul profesor Băluţ a fost deputat PSD. Oare este în regulă ca domnul Popescu să fie în comisia de concurs de ocuparea postului de director la o şcoală la care să participe actualul director, în calitate de concurent, numit de domnia sa? Dacă nu ne punem aceste întrebări şi nu le rezolvăm acum, probabil şi le vor pune cei care vor face parte dintr-o comisie de contestaţii“, a atenţionat preşedintele PNL Constanţa, Vergil Chiţac. De altfel, acesta a subliniat că sunt motive de a contesta o astfel de procedură şi, evident, de a anula concursul şi de tergiversare a desemnării viitorilor directori şcolari.
 
Raluca Trandafir - „Învăţământul preuniversitar trebuie să fie politizat zero“
 
La rândul său, consilierul municipal PNL Raluca Trandafir a ţinut să precizeze că nu se cunosc principiile care au stat la baza desemnării celor 12 persoane. „Trebuia să existe o discuţie, o colaborare între Executiv şi partea de legislativ pentru a stabili acele principii astfel încât acele persoane să fie desemnate în mod transparent şi obiectiv. Doream o cooperare, pentru că învăţământul preuniversitar trebuie să fie politizat zero. Avem mari semne de întrebare asupra persoanelor desemnate, pentru că au o anumită apartenenţă politică. (…) Noi, PNL, nu acceptam ca membrii de partid să figureze în aceste comisii“, a declarat Raluca Trandafir.
 
„Politicul nu trebuia să interfereze sub nicio formă. Domnul primar trebuia să se adreseze Universităţii «Ovidius», stabileau un mod de lucru, apoi veneau în Consiliul Local Municipal şi stabileau o metodologie, iar noi nu aveam nicio problemă să îl mandatăm pe domnul primar să o aplice. Lista trebuia făcută publică“, a conchis preşedintele organizaţiei municipale PNL Constanţa, Vergil Chiţac.

Iată nominalizările!

Lista persoanelor desemnate ca reprezentanţi ai administraţiei publice locale în comisiile de concurs pentru ocuparea funcţiei de director/director adjunct cuprinde următoarele nume: lect. univ. dr. Răzvan Pantelimon - Universitatea „Ovidius” Constanţa; prof. Elena Bălosu, inspector grad didactic I; lect. univ. dr. Adrian Georgescu - Universitatea „Ovidius” Constanţa; conf. univ. dr. Simona Mina; conf. univ. dr. Răducu Popescu; prof. univ. dr. Lucian Băluţ - Universitatea Maritimă Constanţa; prof. univ. dr. Alin Larion - Universitatea „Ovidius” Constanţa; prof. Lucica Ene - expert ARACIP; lect. univ. dr. Cristian Popa - Universitatea „Ovidius”; conf. univ. dr. Liliana Panaitescu - Universitatea „Ovidius” Constanţa; conf. univ. dr. Lăcrămioara Berechet - Universitatea „Ovidius” Constanţa şi prof. Aneta Dragnea - profesor, gradul I.

Profesionalism şi competenţă!

Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la reprezentantul administraţiei publice locale în legătură cu criteriile care au stat la baza desemnării celor 12 cadre didactice în comisiile de concurs pentru ocuparea funcţiei de director/director adjunct al unităţilor de învăţământ constănţene.
 
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Liviu Tramudana, a afirmat că „primarul a făcut numirile în baza Ordinului ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 5080/2016 privind metodologia de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de manager al instituţiilor de învăţământ”. Despre criterii, primarul nu a vorbit, însă purtătorul său de cuvânt crede că este vorba, cu certitudine, despre profesionalism şi competenţă.
 
Precizăm că ne-am adresat şi Ministerului Educaţiei pentru a solicita informaţii în legătură cu recomandarea ministrului privind desemnarea reprezentanţilor administraţiei publice locale în componenţa comisiei de concurs pentru directorii de şcoli. Vom reveni atunci când vom primi răspunsul solicitat.

Citeşte şi

„Va începe o nebunie!“ „Vor urma schimbări de profesori în lanţ!“
Concursurile pentru directori aruncă în aer sistemul! Iată ce spun managerii şcolilor din Constanţa

 
 
 
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constantean 30 Sep, 2016 07:57 Sa vina Miuuuu!!!