Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul PSD Cristina Dumitrache solicită Ministerului Sănătății măsuri imediate de reglementare a protocoalelor de funcționare pentru cabinetele stomatologice

ro

22 Jan, 2021 00:00 2612 Marime text
 
  • Cristina Dumitrache, deputat PSD de Constanța solicită oficialul din Ministerul Sănătății revizuirea protocoalelor și regulilor de funcționare pentru cabinetele stomatologice
  • Medicii stomatologi este interdicția de a efectua radiografii dentare intraorale, singurele proceduri acceptate fiind radiografia panoramică sau examenul CT
Stomatologia este singura specialitate medicală a cărei activitate a fost suspendată pe perioada stării de urgență.
Încă din primăvara anului  trecut a fost numită drept una dintre cele mai expuse profesii în fața Covid 19.

"Deși în curând se face un an de la începutul pandemiei iar țara noastră a trecut prin diferite scenarii privind funcționarea unităților medicale, în continuare medicina stomatologică este în mod discriminatoriu, nefiresc și îngrijorător neglijată de Ministerul Sănătății. Odată inițiată starea de alertă, o parte din protocoalele și regulile de funcționare a cabinetelor și clinicilor medicale au fost revizuite. Acest  lucru nu s-a întâmplat însă și pentru cabinetele stomatologice", susține Cristina Dumitrache, deputat PSD de Constanța.
Acesta afirmă că un aspect pe care îl reclamă medicii stomatologi este interdicția de a efectua radiografii dentare intraorale, singurele proceduri acceptate fiind radiografia panoramică sau examenul CT, investigații în mod evident mult mai costisitoare pentru pacienți și inutile în privința anumitor patologii stomatologice pentru medici.

"S-au introdus protocoale anevoioase, măsuri suplimentare de prevenție, obligații, reguli dar nicio intenție de a reglementa concret și eficient mijloacele prin care cabinetele stomatologice își pot desfășura activitatea în condiții optime dar și de siguranță .
În lipsa anumitor investigații din sfera stomatologică care sunt în continuare interzise, pacienții se simt descurajați și își amână rezolvarea problemelor dentare, iau calmante sau antibiotice după ureche, neglijează niște probleme care se agraveză și duc apoi la tratamente mai complicate și costisitoare.
În același timp munca stomatologilor devine mai grea, durata intervenției este mai lungă, rata de succes a tratamentului scade pentru că în lipsa radiografiilor aceștia lucrează orbește, pe ghicite", susține deputatul social-democrat.
Dumitrache reiterează faptul că Ministerul Sănătății și instituțiile de resort subordonate trebuie să ia măsuri imediate pentru remedierea acestor anomalii și reglementarea unui cadru prin care pacienții să poată beneficia de toate serviciile medicale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 22 Jan, 2021 19:57 Corect ! Felicitari