Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:49 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul constănţean Bogdan Huţucă „Bugetul naţional este unul fragil”

ro

07 Feb, 2017 13:52 872 Marime text

Partidul Național Liberal, principala formaţiune aflată în opoziţie, semnalează că bugetul Guvernului Dragnea-Grindeanu este unul fantezist, construit de o manieră în care acesta nu va putea conduce politica fiscal bugetară într-un mod prudent, iar sursele, obligațiile bugetare și riscurile nu vor putea fi nicidecum gestionate pentru a se putea asigura sustenabilitatea fiscală pe termen mediu.

Având în vedere acest aspect, liberalii evidenţiază faptul că, pentru asigurarea sustenabilității pe termen mediu, se  presupune   ca   Guvernul   să   aibă   și   posibilitatea   de   a  gestiona  riscuri sau  situațiineprevăzute, fără a fi nevoit să opereze ajustări semnificative ale cheltuielilor, veniturilor șideficitului bugetar, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic și social. În   plus,   din   audierile   în   cadrul   Comisiilor   reunite   pentru   buget,   finanțe   și   bănci   aordonatorilor de credite, a reieșit foarte limpede că  "gura păcătosului adevăr grăiește", deoarece o parte dintre reprezentanții Guvernului PSD-ALDE au subliniat deja oportunitateaunor rectificări bugetare la finele primului semestru, pentru acoperirea unor cheltuieli privindbunuri   și   servicii   și   finanțarea   unor   proiecte   de   investiții.   Cu   alte   cuvinte,   investițiileimportante lipsesc cu desăvârșire din prevederile bugetare pentru acest an, iar cheltuielile bugetare, deși cresc excesiv, nu sunt acoperite în cea mai mare parte în acest buget. De aceea, PNL atenționează că justețea cu care s-a prognozat actualul buget și modul încare va fi executat este pusă clar la îndoială de două prevederi. Pe de o parte, prin art. 68 din Legea bugetului de stat se autorizează ca ordonatorii decredite, ulterior intrării în vigoare a acestei legi, să stabilească conținutul unor anexe și sădetalieze sumele pe acțiuni”, se arată într-un comunicat de presă semnat de către deputatul liberal Bogdan Huţucă.

Parlamentarul PNL susţine că Guvernul Grindeanu a promovat o altă ordonanță de urgență controversată, și anume OUG 9/2017, prin care suspendă câteva articole referitoare la creditele de angajament din Legea privind finanțele publice.

Astfel, ministerele pot angaja cheltuieli peste limitele aprobate și în alte scopuri,fără a răspunde în fața legii! De asemenea, Guvernul actual elimină din modalitatea în care Parlamentul aprobă bugetul, furnizarea unor informații fundamentale privind modul în caresunt defalcate sumele pe acțiuni, permițând stabilirea discreționară a acestora, adică dupăbunul plac al domnului Dragnea! Mai mult  decât atât,  pentru ca  abandonul transparenței să   fie complet,   se elimină  șidetalierea informațiilor privind conturile de execuție a bugetului.Iată de ce noi, liberalii, considerăm că acest buget este unul fragil și total lipsit de coerență și transparență, având la bază indicatori macroeconomici denaturați și venituri bugetaremult supraevaluate. Totodată, considerăm că este un buget orientat numai spre consum și nu spre investiții, un buget care pe termen mediu va crea o presiune din ce în ce mai mare asupra mediului deafaceri, aruncând întreaga povară a promisiunilor PSD pe umerii întreprinzătorilor privați. În concluzie, PNL atrage atenția că acest gen de proiectări bugetare nu face altceva decâtsă pună sub semnul întrebării respectarea principiului echității în domeniul bugetar, acestlucru traducându-se prin obligativitatea Guvernului Grindeanu de a derula altfel de politicifiscal bugetare, adică luând în calcul impactul atât asupra generațiilor viitoare, cât și asupra dezvoltării economice pe termen mediu și lung”, mai explică Bogdan Huţucă.  

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii