Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depozitul de deseuri de la Navodari, adus de Hasotti in atentia ministrului Mediului

ro

13 Apr, 2010 02:56 1643 Marime text
cap_3.jpgDupă ce la sfârşitul lunii martie, la protestul organizat de primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, senatorul PNL Puiu Haşotti, a promis că va iniţia în Parlament un proiect de lege care să interzică înfiinţarea de gropi de deşeuri periculoase în apropierea localităţilor de pe litoral, demersul acestuia a fost deja transmis autorităţilor abilitate.

Pe site-ul Senatului, în dreptul parlamentarului constănţean, la capitolul interpelări, senatorul are înregistrată interpelarea nr. 898 către Ministrul Mediului şi al Pădurilor, Laszlo Borbely, vizavi de subiectul construirii unui centru de gospodărire a deşeurilor industriale lângă Năvodari. Adresa a fost înaintată pe 29 martie, la două zile după protestul celor aproape 4.000 de năvodăreni împotriva ridicării acestui centru de colectare.

În interpelarea transmisă, senatorul constănţean prezintă succint povestea prin care primarul Năvodariului a fost obligat, printr-o sentinţă a Tribunalului Constanţa din 12 august 2009, să emită o autorizaţie de construire pentru centrul de gospodărire deşeuri industriale, investiţie care ar urma să fie pusă în aplicare de SC Ecological Center SA. Haşotti susţine, de asemenea, că suprafaţa pe care urmează să se construiască acest depozit se află în apropierea oraşului dar şi a Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, dar şi faptul că încă nu se ştie exact din ce ţări vor proveni deşeurile. În argumentarea sa, parlamentarul mai adaugă şi că firma care vrea să construiască depozitul nu ar fi respectat dispoziţiile art.35, alin.2 din Ordinul 860/2002, potrivit cărora „titularul proiectului ar fi trebuit să afişeze la Consiliu Local, cu acceptul acestuia, în locuri de afişare publică, anunţurile întocmite de autoritatea competentă pentru protecţia mediului".

Haşotti solicită ministrului un punct de vedere vizavi de măsurile pe care Ministerul Mediului le va lua în sensul evitării acestei „catastrofe ecologice", cu atât mai mult cu cât ţării noastre urmează a-i fi demarată procedura de infringement privind calitatea aerului.

Primăria Năvodari a organizat, week-end-ul trecut, o dezbatere publică privind organizarea referendumului propus cetăţenilor, pentru a vota pro sau contra înfiinţării în oraşul lor a unui depozit de deşeuri periculoase. Referendumul ar urma să se desfăşoare pe 23 mai.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii