Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:29 20 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decebal Făgădău, coordonatorul de campanie al PSD la alegerile parlamentare

ro

10 Oct, 2016 00:00 3183 Marime text


Primarul municipiului Constanţa şi preşedintele organizaţiei municipale a PSD Constanţa, Decebal Făgădău, a fost desemnat oficial şi coordonatorul de campanie al social-democraţilor pentru alegerile parlamentare. Decizia a fost aprobată la sfârşitul săptămânii, în cadrul unei şedinţe de Birou Judeţean.
 
Decebal Făgădău va stabili liniile principale de strategie electorală, de acţiuni politice şi de  precampanie şi campanie electorală în perioada următoare. De asemenea, îşi va stabili şi va propune Biroului Judeţean echipa de campanie. La nivel judeţean, din echipa de campanie vor face parte şi preşedintele organizaţiei judeţene, Felix Stroe, şi secretarul general, Gheorghe Donţu, dar şi vicepreşedinţii filialei judeţene. Rămâne de văzut cum va arata precampania şi campania la Constanţa şi dacă aceasta va face notă discordantă cu schimbările anunţate la nivel naţional.
 
Social-democraţii au anunţat, prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea, că vor avea câteva abordări diferite faţă de campaniile trecute. PSD anunţă un proiect de deschidere a partidului către cetăţenii care vor să se implice în viaţa comunităţii. „Vom avea pe listă foarte mulţi tineri, aşa cum am convenit la Congres, 2016 este anul în care pregătim noua generaţie de tineri”, a mai spus Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, din toamna acestui an, legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004. Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari. Astfel, vor fi aleşi 308 deputaţi, plus 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Legislativul va număra 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012. Diaspora va fi reprezentată în continuare de patru deputaţi şi doi senatori, o premieră constând însă în introducerea votului prin corespondenţă pentru acest tip de alegeri.
 
Renunţarea la votul uninominal cu sistem de compensare va duce la diminuarea numărului de parlamentari; cu toate acestea, propunerea validată de referendumul naţional din 2009 legată de Parlamentul unicameral şi reducerea numărului aleşilor la 300 rămâne pe hârtie.
 
PSD n-a bătut încă în cuie listele candidaţilor. Social-democraţii au afirmat însă că parlamentarii în funcţie care au avut un număr mare de absenţe în legislatura actuală nu se vor mai regăsi pe liste, dar nici cei care nu respectă normele din noul Cod etic şi de conduită.

Ti-a placut articolul?

Comentarii