Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce tace Mazăre? Avocatul Poporului spune că CL Constanţa nu poate fi titularul acţiunilor Portului (document)

ro

11 Sep, 2014 00:00 3511 Marime text
Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională legea prin care, în 2008, un pachet de 20% dintre acţiunile Portului Constanţa a trecut, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor, sub „umbrela“ administraţiei Mazăre. Demersul vine în contextul în care primarul Radu Mazăre promite sus şi tare, şi în această campanie electorală, că municipalitatea ar urma să administreze un nou pachet din acţiunile Portului Constanţa. Rămâne însă de văzut în ce măsură planurile edilului-şef privind Portul Constanţa se vor concretiza.

PDL Constanţa a anunţat, ieri, că Avocatul Poporului a constatat starea de neconstituţionalitate a deciziei privind transmiterea cu titlu gratuit, în 2008, a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local Municipal Constanţa. Democrat-liberalii constănţeni susţin că, în urma sesizării a peste 30 de organizaţii sindicale şi a senatorului PDL Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa, „Avocatul Poporului a arătat că dorinţa primarului Radu Mazăre de a trece Portul în administrarea Primăriei nu se încadrează în litera legii supreme a ţării, Constituţia“.

De ce nu poate CL Constanţa să fie titularul acţiunilor Portului Constanţa

Avocatul Poporului explică faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţionează că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţine Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% dintre acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adaugă Avocatul Poporului. În această ordine de idei, instituţia apreciază că transmiterea unei părţi din patrimoniul statului către o entitate care nu poate fi titular de drepturi şi obligaţii constituie o încălcare a dreptului de proprietate privată al statului.
De menţionat că Avocatul Poporului a sesizat deja Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legii privind transferul acţiunilor Portului Constanţa, iar Curtea urmează să se pronunţe.

„Mă aştept ca Mazăre şi supuşii lui să dea banii înapoi“

Amintim că senatorul PDL Gigi Chiru a anunţat, în luna mai a acestui an, că va sesiza Avocatul Poporului în privinţa legii prin care Consiliul Local Municipal Constanţa a ajuns să administreze 20% din Port.

În ceea ce priveşte recenta decizie a Avocatului Poporului, parlamentarul constănţean mărturiseşte că este mulţumit şi declară că aşteaptă cu încredere hotărârea Curţii Constituţionale. „Dacă decizia Curţii va fi una pozitivă, mă aştept ca Mazăre şi supuşii lui să dea banii înapoi“, a declarat Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa.

Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la primarul Mazăre pe marginea deciziei Avocatului Poporului, dar acesta nu a răspuns. În eventualitatea în care va transmite o declaraţie, aceasta va fi ulterior publicată.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii