Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce nu s-a mai cocoţat Mazăre pe Tropaeum Traiani Mărirea şi decăderea Constanţei în campania pentru prezidenţiale

ro

27 Oct, 2014 00:00 3723 Marime text
Actuala campanie pentru alegerile prezidenţiale derulată în judeţul Constanţa nu are nimic din gloria şi strălucirea campaniei din 2009. În urmă cu cinci ani, PSD Constanţa, Primăria şi Consiliul Judeţean se mobilizau pe toate planurile: mitinguri, publicitate outdoor în exces, „figuraţie“ de la centru. În prezent, cu excepţia publicităţii stradale, campania PSD Constanţa e mai degrabă anostă. Plicticoasă. Aproape previzibilă. Dacă în 2009, asistam la o căţărare, la propriu, pe Tropaeum Traiani din Adamclisi a candidatului Mircea Geoană, alături de Radu Mazăre, de Nicuşor Constantinescu şi de „protipendada“ social-democrată, în faţa a 15.000 de oameni, scenariul acestor zile pare mai degrabă amorţit.
 
„Zeii sunt departe, sus / Duşmanii lângă noi“

 
Pe 1 decembrie 2009, social-democraţii constănţeni se căţărau pe Tropaeum Traiani din Adamclisi. De Ziua Naţională a României, deci. O făceau în faţa a aproximativ 15.000 de persoane aduse cu autocarul de peste tot din judeţ, cu ocazia mitingului electoral dedicat candidatului PSD la prezidenţiale, Mircea Geoană. De la eveniment nu au lipsit fasolea şi cârnaţii, servite de zeci de mii de amărâţi, bătrâni, dar şi de copii purtând fulare şi fesuri roşii. Deh, campanie electorală. A fost, poate, cel mai mare miting electoral pus în scenă vreodată de PSD Constanţa. Un miting în care Gheorghe Brătianu era amintit, la microfon, dar în contextul căruia era preamărit Mircea Geoană. Pe fundal răsunau, penibil, acordurile din „The final countdown“. Ziua Naţională a României era „confiscată“, fără ruşine, de PSD Constanţa. Pe monument se cocoţaseră, pentru a vorbi la microfon, Mircea Geoană (poposit la Adamclisi cu elicopterul, împreună cu Liviu Dragnea, actual vicepremier), Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, dar şi parlamentari PSD şi PNL. Aceştia din urmă nu vor să-şi amintească astăzi momentul şi e cumva de înţeles, de vreme ce USL-ul format câţiva ani mai târziu a eşuat lamentabil. De la miting nu au lipsit fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, fostul ministru al Învăţământului, Ecaterina Andronescu, actual senator PSD aflat în centrul unui scandal de corupţie privind informatizarea şcolilor din România cu licenţe Microsoft, dar nici fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, condamnat la închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul“.

Revenind însă la mitingul din 2009, care ar fi putut la fel de bine să se numească „Marea Adunare Populară de la Tropaeum Traiani“, amintim că el a inclus şi un spectacol. Pentru acesta din urmă, CJC închiriase, de la studiourile MediaPro, costume tematice, care au fost purtate de câteva zeci de figuranţi. Mai mult, în cadrul acelui spectacol prestaseră, în „interes de serviciu“, şi actorii şi coriştii Teatrului de Stat Constanţa, respectiv ai Operei Constanţa. Totul, pe un frig cumplit.

Interesantă a fost, dat fiind contextul, alegerea actorilor Teatrului de Stat în ceea ce priveşte poezia pe care au recitat-o. În anul de graţie 2009, la 20 de ani de distanţă de sistemul totalitar, aveai impresia puternică a unei „şopârle“ strecurate ca pe vremea comuniştilor. Asta pentru că poezia aleasă a fost „Decebal către popor“, a lui George Coşbuc, ale cărei versuri spun: „Dar gândiţi, eroi, / Că zeii sunt departe, sus / Duşmanii lângă noi“.

Iată, aşadar, cum organiza PSD Constanţa o campanie electorală în 2009 şi, de asemenea, cum culmina aceasta: cu un miting ce a adunat 15.000 de oameni, cu un Mircea Geoană „special guest star“ coborând din elicopter pentru a se sui, de 1 Decembrie, pe Tropaeum Traiani.

 Dosarul „Henri Coandă“

 Cinci ani mai târziu, PSD Constanţa duce o campanie pe care am putea-o numi decentă, fără evenimente notabile. De altfel, coordonator al campaniei este senatorul Nicolae Moga, cunoscut pentru abilităţile sale de „pacifist“. Până în clipa de faţă, premierul Victor Ponta nu a poposit, în campanie, pe meleaguri constănţene, pentru a participa la vreo acţiune de amploare. Atmosfera e modestă, fără festivisme şi fără entuziasmul forţat al campaniei pentru prezidenţialele din 2009.

În ce situaţie se află astăzi primarul Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa? Edilul-şef este cercetat, sub control judiciar, în Dosarul „Henri Coandă“, pentru luare de mită şi fals în declaraţii.

Nu este însă singura problemă a primarului Constanţei. Curtea Constituţională a admis, pe 16 septembrie, o excepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa. CCR a decis astfel că CLM nu poate fi titularul acţiunilor. Aşadar, la şase ani după ce a preluat în administrare acest pachet, municipalitatea constănţeană este obligată de instanţă să renunţe la el. Asta în condiţiile în care primarul Mazăre face, de mai bine de doi ani, lobby pentru preluarea unui nou pachet de acţiuni, de 13%. Chiar şi aşa, administraţia locală are posibilitatea de a recupera ce a pierdut, prin iniţierea unui nou proiect de lege în maximum 45 de zile.

 America lui Nicuşor Constantinescu

 O situaţie şi mai delicată are Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al CJC. La finalul săptămânii trecute, Tribunalul Bucureşti a dispus instituirea sechestrului în dosarul în care Constantinescu a fost trimis în judecată pentru că ar fi săvârşit 24 de infracţiuni. Amintim că sechestrul a fost instituit în cauza instrumentată de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-a trimis în judecată pe Constantinescu pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu obţinerea de foloase necuvenite. Reamintim, de asemenea, că în acelaşi dosar, acelaşi procuror l-a deferit Justiţiei şi pe Adrian Gâmbuţeanu, directorul general al Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Nicuşor Constantinescu se află, de câteva luni, în Statele Unite ale Americii, unde ar fi fost supus unor proceduri medicale. Cu toate acestea, în această perioadă, preşedintele suspendat al CJC a fost filmat, pe străzile din New York, în timp ce fuma. Imaginile au devenit virale pe Internet.
Iată deci contextul în care PSD Constanţa face campanie pentru proximele alegeri prezidenţiale. Discret, fără acţiuni ostentative şi fără mese oferite gratuit câtorva zeci de mii de constănţeni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii