Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 21 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judetean incalca sistematic Legea 52/2003

ro

06 Oct, 2004 00:00 546 Marime text

Cetatenii nu pot lua act de proiectele de hotarare ce urmeaza sa fie aprobate pe 14 octombrie

Pana la data sedintei CJC nu au mai ramas practic decat noua zile, dintre care doua nelucratoare, iar pe site-ul CJC nu este afisat nici macar un proiect * Ultima actualizare a paginii web a institutiei care administreaza judetul dateaza din 23 august a.c. * Incidentul nu este singular la nivelul CJC, la precedenta sedinta chiar consilierii opozitiei reclamand incalcarea acestei legi * Liberalii si democratii au dezaprobat faptul ca nici nu primisera mapele cu proiecte la timp (cel putin cinci zile inaintea sedintei) si nici nu au putut sa le consulte pe site-ul institutiei, din simplul motiv ca nu fusesera afisate

Dupa mai multe amanari, Delegatia Permanenta a Consiliului Judetean a decis convocarea sedintei CJC pentru data de 14 octombrie. Printre proiectele care vor fi supuse aprobarii consilierilor se afla si rectificarea bugetara, mult asteptata in special de primarii localitatilor din judet. Motivul oficial al convocarii relativ tarzii a sedintei CJC a fost tocmai proiectul de rectificare a bugetului, deoarece era asteptata sa soseasca pe cale guvernamentala o parte a fondurilor necesare. Majoritatea primariilor din judet abia isi pot desfasura activitatea la limita subzistentei. Sunt primarii care nu-si pot onora obligatiile financiare nici macar fata de angajatii proprii. Primarii opozitiei au tras semnalul de alarma, iar in replica li s-a trantit usa in nas. Cei care au castigat alegerile sub stindardul PSD se plang de lipsa banilor, bestelesc si injura pe la colturi de teama sa nu-i afle sefii. In sfarsit, probabil unele primarii vor primi fondurile cerute, iar altele, atat cat s-o mai duca pentru cateva luni. Ramane de vazut.

Site-ul CJC nu este reactualizat din luna august

Interesant este faptul ca, desi se bat cu pumnul in piept ca respecta legea si muncesc zi-lumina, functionarii din Consiliu nu prea au activitate. Este pentru a "n"-a oara cand Legea 52/2003 cu privire la transparenta decizionala in administratia publica este incalcata cu buna stiinta. Normativul permite cetatenilor, oamenilor de afaceri si organizatiilor civice sa consulte actele normative sau deciziile administratiei inca din faza de proiect a acestora si sa intervina in procesul decizional, exprimandu-si propriul punct de vedere sau formuland diverse amendamente. Acest lucru obliga institutiile publice sa afiseze pe site-ul propriu hotararile adoptate sau, dupa caz, proiectele care vor fi supuse aprobarii. De la aceasta obligatie se abate si in aceasta luna Consiliul Judetean Constanta care inca nu a afisat proiectele de hotarare care urmeaza sa fie discutate in sedinta CJC din 14 octombrie, desi legea stipuleaza ca acestea trebuie afisate cu 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice. "Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile aliniatului 1 din lege, cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre adoptare de catre autoritatile publice. Anuntul va cuprinde o nota de fundamentare, o expunere de motive sau, dupa caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesati pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ" - se stipuleaza in Legea 52/2003. In acelasi normativ se mai precizeaza ca la publicarea anuntului autoritatea administratiei publice va stabili o perioada de cel putin 10 zile pentru a primi in scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice, iar conducatorul autoritatii publice va desemna o persoana din cadrul institutiei, responsabila pentru relatia cu societatea civila, care sa primeasca propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la proiectul de act normativ propus. Pana la data sedintei, CJC nu au mai ramas practic decat noua zile, dintre care doua nelucratoare, iar pana acum pe site-ul CJC nu este afisat nici macar un proiect. Ultima actualizare a paginii web a institutiei care administreaza judetul dateaza din 23 august a.c. Incidentul nu este singular la nivelul CJC. La ultima sedinta chiar consilierii opozitiei au reclamat incalcarea acestei legi. Liberalii si democratii au reclamat faptul ca nici nu primisera mapele cu proiecte la timp (cel putin cinci zile inaintea sedintei) si nici nu au putut sa le consulte pe site-ul institutiei, din simplul motiv ca nu fusesera afisate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii