Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:09 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Che Guevara, simbolul regimului comunist cubanez A renunţat Mazăre la uniforma de revoluţionar?

ro

17 Dec, 2014 00:00 2902 Marime text
În ediţia din 4 decembrie a cotidianului ZIUA de Constanţa semnalam faptul că, deşi la nivel central au existat, ulterior eşecului de la prezidenţiale, numeroase reproşuri în ceea ce priveşte imaginea de partid comunist a PSD, în teritoriu lucrurile s-au văzut altfel. Asta pentru că, în pofida faptului că Liviu Dragnea, preşedintele executiv al partidului, încerca din răsputeri să argumenteze că PSD nu e continuatorul PCR, la Constanţa, primarul Radu Mazăre a purtat constant, în ultimii ani, ţinute de inspiraţie Che Guevara.

Reamintim, în acest context, că Che Guevara este unul dintre cei mai controversaţi revoluţionari ai tuturor timpurilor, dar nu orice revoluţionar, ci eroul-martir al radicalismului de stânga şi reprezentantul de seamă al regimului comunist cubanez. Sfidând acest aspect, primarul Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa, a avut, în ultimii ani, zeci, poate sute de apariţii publice în care a fost îmbrăcat în ţinută kaki, de inspiraţie militară, purtând deja faimoasa beretă roşie. Uneori, edilul-şef a purtat şi tricouri cu chipul lui Che Guevara. Cum şi-a explicat primarul alegerea vestimentară? Ei, bine, aceste apariţii au făcut parte din „arsenalul” său în ceea ce el a numit „lupta cu procurorii DNA”.

Mazăre a apărut îmbrăcat a la Che Guevara la alegeri, fie ele locale, fie parlamentare şi prezidenţiale, la conferinţe judeţene ale PSD, la şcoli de vară şi chiar şi la evenimentele naţionale ale PSD. Fără nicio rezervă, fără nicio ezitare.

Interesant este însă că, ulterior comentariilor mai multor lideri centrali ai PSD care au încercat să explice că PSD-ul n-ar fi, de fapt, un partid comunist, dar şi apariţiei articolului „Radu Mazăre - Che Guevara, Victor Ponta - Mao Zedong. Cât de mult (nu) şi-a dorit PSD să scape de eticheta partidului comunist?”, primarul municipiului Constanţa nu a mai apărut în public în ţinuta de revoluţionar. Să fie o coincidenţă sau liderul social-democraţilor constănţeni renunţă la asocierea propriei imagini cu cea a simbolului comunismului cubanez?

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • teodor 17 Dec, 2014 11:20 Draga "Ziua",sunteti pe aproape.Mazare nu este nici comunist,nici pesedist.Pun pariu ca Mazare si multi membri ai PSD-ului nu stiu care este diferenta intre comunisti si socialisti sau social-democrati cum isi spun ei.Uniforma de revolutionar cubanez are o mica istorioara.Totul a inceput cand DNA-ul nu reprezenta o amenintare pentru coruptia din Romania.DNA-ul s-a facut cunoscut doar in ultimii 2-3 ani.Asa cum a si declarat,Mazare a dorit sa fie simbolul luptei cu "dictatorul" Basescu sau cu "satana de Basescu".Atunci si-a ales un personaj istoric care a participat la tentativa de asasinat a lui Hitler.Este vorba de Claus von Stauffenberg.Sa ne aducem aminte ca Mazare "s-a lansat" in uniforma de ofiter german sau de nazist cum se mai spune.Reactia opiniei publice nationale si chiar internationale a venit imediat.Mazare a fost aspru criticat si chiar amenintat.Pentru ca in uniforma de ofiter german nu s-a putut manifesta,atunci si-a ales uniforma de revolutionar cubanez.Comunismul nu a fost condamnat in Europa,spre deosebire de nazism.Nu cautati convingeri ideologice sau politice la Mazare ca pierdeti vremea.Nu are principii,si nici nu este in stare sa fie fidel unui ideal politic.Mazare mai are si niste probleme de educatie si comportament daca urmarim la "festivalurile" de la Mamaia.Dar despre asta vorbim alta data.