Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR susţine că legea de preluare a acţiunilor e neconstituţională Mazăre pierde definitiv Portul Constanţa

ro

19 Dec, 2014 00:00 2334 Marime text


Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a anunţat, ieri, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal, că acţiunile pe care municipalitatea le-a deţinut în Portul Constanţa din 2008 până anul acesta sunt pierdute definitiv.


„Vreau să vă spun că acţiunile pe care Primăria le-a deţinut în Portul Constanţa le-am pierdut definitiv şi nu le vom mai putea recupera niciodată. Asta înseamnă o pierdere în bugetul Primăriei pentru anul viitor de 2,5 milioane de euro, pentru că a apărut Curtea Constituţională care nu spune cum credeam noi, că acţiunile ar fi trebuit să fie date municipiului, şi nu Consiliului Local, ci spune că toată legea e neconstituţională, că transferul de acţiuni ar fi trebuit făcut pe bani, că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să stabilească o legislaţie specifică privitoare la aceste transferuri. Cu alte cuvinte, înseamnă că şi alte porturi, aeroporturi şi unităţi d-astea care au fost transferate către autorităţile locale au fost transferate neconstituţional, având în vedere această hotărâre, dar sigur alea nu au fost atacate”, a explicat edilul-şef al municipiului Constanţa. În această ordine de idei, Mazăre a ţinut să sublinieze că atunci când se va calcula bugetul pe anul viitor, cei 2,5 milioane de euro la care a făcut referire nu vor mai fi luaţi în calcul.



Amintim că pe data de 16 octombrie judecătorii Curţii Constituţionale au admis o excepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa.
 „Nu pot decât să felicit ACL-ul. Adică PDL-ul, PNL-ul, să-l felicit pe senatorul de aici, de Constanţa (n.r. Gigi Chiru), care a atacat, să-l felicit pe Iohannis. Au câştigat, au repurtat o mare victorie împotriva Constanţei. Îi felicit“, a fost atunci reacţia lui Radu Mazăre.

De ce contravine Legea 216 prevederilor constituţionale 

De precizat că CCR a fost sesizată, în această problemă, de Avocatul Poporului. Acesta din urmă explică faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţionează că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţine Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% dintre acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adaugă Avocatul Poporului. Nu mai puţin important este că Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a fost propus şi susţinut pentru această funcţie de PSD.
Nu trebuie omis faptul că, încă din 2008, primarul Radu Mazăre a invocat acţiunile pe care municipalitatea le are şi le-ar mai putea avea în Portul Constanţa în fiecare campanie electorală, fie ea locală, parlamentară, europarlamentară sau prezidenţială. Iată însă că la finalul anului 2014, Mazăre se declară înfrânt: municipalitatea pierde şi pachetul de 20% de acţiuni pe care le preluase în 2008.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii