Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:29 29 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Huţucă (PNL) - „OUG 114 creşte taxele şi impozitele locale cu încălcarea Constituţiei“

ro

12 Feb, 2019 00:00 884 Marime text
Deputatul PNL de Constanţa Bogdan Huţucă este de părere că „Guvernul încălcă mai multe principii constituţionale deoarece OUG 114 obligă autorităţile locale să crească taxele şi impozitele locale la maximul acceptat de lege, ignorând principiul autonomiei locale”.
 
Conform legii, fiecare autoritate locală are posibilitatea de a indexa impozitele şi taxele locale cu indicele de inflaţie. Majoritatea oraşelor şi comunelor din ţară nu fac acest lucru pentru a proteja cetăţenii, cu atât mai mult cu cât nu exista nicio repercusiune. OUG 114 a schimbat însă acest lucru şi stabileşte că, în cazul în care consiliile locale nu cresc taxele şi impozitele locale cu indicele inflaţiei, atunci pentru acestea se aplică nivelurile maximale din lege.
 
Codul Fiscal oferă autorităţilor locale o marjă între care pot stabili anumite impozite locale, de exemplu în cazul clădirilor pot fi între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă. Ordonanţa pesedistă îi obligă acum pe toţi să se ducă la 0,2, chiar dacă impozitele pe care le votaseră erau mult mai mici. Astfel, românii ar putea plăti mai mult de dublu faţă de cât plăteau.
 
„Pesediştii au apelat la o golănie, căci au venit cu OUG 114 pe 29 decembrie, iar până la sfârşitul anului nu mai era nicio singură zi lucrătoare. Ei bine, în OUG 114 se spune că, în situaţia în care consiliile locale nu cresc taxele şi impozitele în maximum trei zile, atunci se aplică nivelurile maximale. Chiar dacă ar fi vrut să facă acest lucru, consiliile locale nu au avut timpul necesar pentru a se întruni şi vota înainte de încheierea exerciţiului financiar, deoarece termenul era deja expirat. În mod evident, PSD-ALDE a urmărit să le crească taxele şi impozitele românilor fără să îşi asume însă acest lucru”, mai spune deputatul liberal. Liderul PNL Constanţa arată că OUG 114 încalcă mai multe principii constituţionale.
 
„În concluzie, OUG 114 încalcă principiile constituţionale privind accesibilitatea şi previzibilitatea legii deoarece nu oferă autorităţilor locale timpul legal pentru a-şi regla conduita printr-un vot în Consiliul Local”, spune Huţucă.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii