Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:50 20 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Huţucă atrage atenţia. Primarii disperă din pricina OUG 114 - constructorii le dau peste cap proiectele de investiţii

ro

23 Feb, 2019 00:00 1428 Marime text
Preşedintele Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal, deputatul Bogdan Huţucă, alături de secretarul general al Ligii Aleşilor Locali PNL, Ionel Chiriţă, au susţinut vineri, 22 februarie, o conferinţă de presă a cărei temă centrală a fost bugetul de stat pe anul 2019. Au fost atinse puncte sensibile legate de modul de prognozare a creşterii economice, dar s-a discutat şi despre efectele OUG 114 asupra creşterii salariilor constructorilor.
 
„Vreau să vă atrag atenţia cu un subiect, care cumva ar trebui să ţină în perioada asta. M-am întâlnit cu câţiva primari chiar astăzi. Erau destul de disperaţi. E un alt efect al ordonanţei 114. S-au mărit salariile la constructori. Sună de bine, bănuiesc că este OK. Încă nu îmi dau seama care sunt efectele în domeniul companiilor de construcţii. Dar acest subiect a lovit din plin toţi primarii, indiferent de culoarea politică. Se întâmplă următorul lucru: aceşti oameni desfăşoară investiţii pentru localităţile lor - asfaltări, locuri de joacă, parcuri, spaţii verzi, grădiniţe, dispensare. Ei apelează la Programul Naţional de Dezvoltare (PNDL). Toată lumea a auzit de el. La începutul anului îşi fac studiul de fezabilitate, în baza lui semnează contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi l-au bătut în cuie. Aia este limita mare. În licitaţie te poţi duce mai jos, mai sus nu mai ai. Toate primăriile au constructorii la uşă, care spun frumos aşa - avem o lege, s-au mărit salariile minime în domeniul construcţiei, suntem obligaţi să vă schimbăm devizele. De la 7 lei ora a ajuns 18 lei ora de manoperă. Ceea ce face ca preţul acelui proiect să depăşească suma cu care s-a semnat contractul de finanţare.
 
Primarii sunt disperaţi, teoretic, dacă Guvernul nu face ceva, ar trebui să anuleze procedura şi să o ia de la capăt. Asta înseamnă încă un an pierdut până bagi prima lopată. Nu ai cum să dai mai mulţi bani, dacă MADR ţi-a semnat contractul de finanţare, nu poţi veni cu act adiţional ca să depăseşti limita. Este ilegal”, a spus Bogdan Huţucă.
 
Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă, prezent şi el în sala de la PNL Constanţa, a precizat că până la data de 15 martie trebuie actualizate devizele cu noile salarii, dar, în acelaşi timp, a mai venit o adresă prin care se arată că nu au voie să mărească mai mult decât au semnat primăriile finanţare cu ministerul. „Două lucruri care se bat în cap în cap. Creşterea este de 20-30% şi nicio licitaţie, în ultima perioadă, nu are mai mult de o firmă”, a spus primarul.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii