Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:11 20 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Aveţi toate condiţiile pentru a fi un Miami Beach, dar nu aţi fost în stare să le fructificaţi“ Ion Stelian (USR) spune că, prin discursul său, George Friedman ar fi reproşat administraţiei Făgădău lipsa de implicare

ro

26 Jun, 2019 00:00 1122 Marime text

„Constanţa este o bijuterie, iar Europa are foarte puţine bijuterii pe care nu le-a descoperit încă...”. A spus-o săptămâna trecută expertul în geopolitică George Friedman, cu ocazia forumului Black Sea and Balkans Security 2019 de la Mamaia.

Deputatul USR Stelian Ion este de părere că „nu-ţi trebuie mare talent de hermeneut ca să înţelegi ce-a vrut să zică specialistul american în politică globală: «Constanţa are potenţialul unei bijuterii, dar nu este...». Dovadă că tot el continuă: «Este un loc unde ar trebui să vină turişti atât din Europa, cât şi din Orientul Mijlociu».  Privit astfel, comentariul lui Friedman este de o fapt o critică abruptă: Aveţi toate condiţiile pentru a fi un Miami Beach, dar nu aţi fost în stare să le fructificaţi. Primarul Făgădău se face însă că nu pricepe şi prezintă mândru această declaraţie pe pagina de Facebook a Primăriei, de parcă i-au fost lăudate realizările”, susţine deputatul USR de Constanţa Stelian Ion.

De fapt, afirmă parlamentarul, „Decebal Făgădău pare să-şi fi dedicat în ultima vreme întreaga energie falsificării realităţii şi răstălmăcirii vorbelor. Dar, având în vedere distanţa dintre fapte şi narativă, echilibristica sa pare misiune imposibilă.

El se comportă ca într-o continuă şedinţă de terapie. Omul are ceva pe suflet, dar nu poate să-şi ducă mărturisirea până la capăt. Tot ar vrea să condamne moştenirea Mazăre-Constantinescu, dar o face impersonal, frizând ridicolul. Chiar la forumul mai sus amintit, fără să i-o ceară nimeni, Decebal Făgădău declara: «Constanţa avea la nivel de percepţie imaginea unui oraş închis, corupt, condus autoritar». (aici: https://bit.ly/2WZ1fWF). Cu alte cuvinte, era vorba doar despre o percepţie a oamenilor, nu neapărat despre o realitate.
Dar un minut mai târziu, tot el susţinea că nu-şi doreşte ca «în Constanţa să mai (!) existe totalitarism sau dictatură». Carevasăzică, aşa a fost condusă Constanţa până la el. Dacă însă îi ceri să fie mai clar, va găsi în mod sigur numeroase sintagme pentru a vorbi despre vinovaţi, dar nu va pronunţa niciodată numele satrapilor aflaţi acum în puşcării.


Decebal Făgădău e viceprimar din 2009. Să nu-l compătimim aşadar pe primarul Făgădău. S-a aranjat, cum se spune, iar acum tot ce face este să dea senzaţia că lucrează, în timp ce continuă să ascundă putregaiul înaintaşilor. Iar Constanţa, da, are potenţial de perlă. Şi nu trebuie comparată neapărat cu Miami Beach deoarece dispune de o mare zestre istorică şi culturală. Dar după 20 de ani pesedism, e clar că trebuie să vină altcineva care să-i pună în valoare acest potenţial” , susţine Stelian Ion.

George Friedman, fondatorul companiei de previziune şi analiză geopolitică „Geopolitical Futures”, prezent săptămâna trecută la forumul de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum”, a făcut o plimbare deasupra oraşului. Renumitul analist politic a făcut un tur al Constanţei, cu elicopterul, alături de primarul municipiuluiConstanţa, Decebal Făgădău. „Constanţa are una dintre cele mai frumoase plaje din lume, iar oraşul seamănă cu Miami Beach. Este o bijuterie, Europa are puţine bijuterii nedescoperite încă”, a declarat la sfârşitul turului, George Friedman.

Citeşte şi:
Fondatorul “Geopolitical Futures” George Friedman - „Constanţa seamănă cu Miami Beach”

Ti-a placut articolul?

Comentarii