Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:50 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anul trecut 95% din dosare cu infracțiuni silvice au fost închise Caravana „DNA-ul pădurilor” lansată de USR a plecat de la Constanța spre Buzău

ro

09 Aug, 2023 18:00 1359 Marime text
  • În cadrul acestei caravane, parlamentarii USR discută cu reprezentanți ai comunităților și ai societății civile și strâng semnături de susținere pentru proiectul de lege „DNA-ul pădurilor”
  • În județul Constanța, parlamentarii USR au inspectat locații din zona stațiunilor Neptun, Olimp, Venus și Jupiter, unde suprafețe odată împădurite au fost defrișate pentru a face loc hotelurilor și vilelor
  • Deputații Stelian Ion și Diana Buzoianu, co-inițiatori ai proiectului USR „DNA-ul pădurilor” au explicat că situația este dramatică
  • Până pe 27 august, Caravana USR va ajunge în Buzău, Bacău, Bihor, Cluj, Iași, Suceava, Maramureș, Brașov și Argeș

 
Parlamentari USR și reprezentanți ai USR Tineret au pornit în Caravana „DNA-ul pădurilor”.

Aceasta va ajunge, în următoarele trei săptămâni, în 10 județe, unele dintre ele în topul județelor cel mai afectate de tăierile ilegale.
Startul s-a dat în Constanța pe 8 august și urmează județul Buzău.

În cadrul acestei caravane, parlamentarii USR discută cu reprezentanți ai comunităților și ai societății civile și strâng semnături de susținere pentru proiectul de lege „DNA-ul pădurilor”.

Parlamentarii USR au spus la Constanța că este nevoie de această caravană și de DNA-ul pădurilor dacă vrem ca mafia lemnului să fie oprită și ca pădurile să nu mai dispară sub ochii noștri.

Deputații Stelian Ion și Diana Buzoianu, co-inițiatori ai proiectului USR „DNA-ul pădurilor” au explicat că situația este dramatică.

De pildă, din datele furnizate de MAI în 2022, din peste 8.000 de dosare cu infracțiuni silvice circa 95% au fost închise prin clasare sau neînceperea urmăririi penale.

Până pe 27 august, Caravana USR va ajunge în Buzău, Bacău, Bihor, Cluj, Iași, Suceava, Maramureș, Brașov și Argeș.

Vor fi organizate întâlniri ale parlamentarilor USR cu cetățenii, dar și mese rotunde cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale din județe. Totodată, vor fi strânse semnături de susținere pentru proiectul USR „DNA-ul pădurilor”.

În județul Constanța, parlamentarii USR au inspectat locații din zona stațiunilor Neptun, Olimp, Venus și Jupiter, unde suprafețe odată împădurite au fost defrișate pentru a face loc hotelurilor și vilelor.

Din itinerarul caravanei nu a lipsit Pădurea Comorova, ultima pădure costieră din România, creată în anii 1.800 sub patronajul Regelui Carol I. Din cele 885 de hectare de pădure inițiale, au rămas doar 395 de hectare.

„Județul Constanța nu este celebru pentru codrii săi, dar puținele păduri valoroase care i-au rămas cad pradă tot mai des rechinilor imobiliari. Este nevoie de măsuri foarte dure. Este nevoie de înființarea unei structuri specializate pe infracțiunile de mediu. Noi am denumit-o popular DNA-ul pădurilor, dar ea se va ocupa nu doar de apărarea pădurilor, ci și a apei, a aerului, a râurilor, a Mării Negre. Trebuie să prezervăm toate acestea pentru a le putea lăsa mai departe generațiilor următoare și proiectul DNA-ul pădurilor ar trebui votat de toți parlamentarii”, a declarat deputatul Stelian Ion, președintele USR Constanța.

După ce prima lege de înființare a „DNA-ului pădurilor” a fost îngropată de Curtea Constituțională, USR a depus un nou proiect, sub semnătura deputaților Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean.

USR solicită majorității PSD-PNL să nu tergiverseze dezbaterile pe proiectul USR de înființare a DNA-ului pădurilor, astfel încât votul în Parlament să fie dat în următoarea sesiune.

Cei care doresc pot susține proiectul semnând petiția de pe https://protejampadurile.usr.ro/.
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

LIVE VIDEO+TEXT USR a dat startul caravanei DNA-ul Pădurilor la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii