Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amendamentul la Legea Educației depus de senatorul PSD de Constanța, Tit-Liviu Brăiloiu, creează dispute în mediul universitar

ro

24 Oct, 2020 00:00 3478 Marime text
  • Rectorii universităților și-ar putea păstra funcțiile pe viață, potrivit unui amendament votat de Senat
  • Legea a fost trimisă la promulgare la președintele, Klaus Iohannis
  • Amendamentul la Legea Educației a fost depus de senatorul PSD de Constanța, Tit-Liviu Brăiloiu și prevede că : „Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”
  • Rectorul Universității București, Marian Preda, și-a manifestat dezacordul față de decizia Senatului care permite rectorilor universităților să dețină un număr nelimitat de mandate
  • Reprezentanții studenților au criticat dur această modificare adusă de Senat și îi cer președintelui României să trimită legea înapoi în Parlament


Rectorii universităților și-ar putea păstra funcțiile pe viață, potrivit unui amendament votat de Senat. Legea a fost trimisă la promulgare la președintele, Klaus Iohannis.
Amendamentul la Legea Educației a fost depus de senatorul PSD de Constanța, Tit-Liviu Brăiloiu și prevede că : „Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”.
Senatul este camera decizională pe acest proiect (PLX 306/2020).

Situația a fost semnalată pe Facebook de senatorul USR Vlad Alexandrescu care susține că : „Baronii universitari înfrățiți dincolo de partidele politice profită de contextul electoral și de perioada de final de legislatură parlamentară în care se negociază funcții și locuri în viitoarea legislatură. Senatul este camera decizională pe acest proiect, PLX 306/2020, iar semnele că „se pregătește ceva” au venit încă din luna iulie”.

În actuala formă, legea Educației Naționale prevedea că: „Durata mandatului de rector este de patru ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate, succesive, complete”.

Rectorul Universității București, Marian Preda, și-a manifestat dezacordul față de decizia Senatului care permite rectorilor universităților să dețină un număr nelimitat de mandate, spunând că încalcă principiile democrației și a fost adoptată fără consultare publică.

Și reprezentanții studenților au criticat dur această modificare adusă de Senat și îi cer președintelui României să trimită legea înapoi în Parlament.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii