Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:59 18 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alături de echipa sa, senatorul Chiţac pregăteşte lansarea unei platforme politice locale. Între timp, îşi critică foştii colegi. Astăzi, despre „amnistia“ deputatului Huţucă!

ro

27 Jan, 2018 00:00 1615 Marime text
Senatorul independent Vergil Chiţac va lansa în următoarele săptămâni, alături de colaboratorii săi, o platformă politică locală, spun sursele noastre. Această platformă va avea o orientare de centru-dreapta şi se adresează inclusiv nemulţumiţilor din PNL Constanţa, formaţiune din care senatorul a demisionat pe 14 septembrie 2017.
 
Între timp, Vergil Chiţac critică vehement legea amnistiei fiscale promovate în Parlament cu susţinerea coaliţiei de guvernământ de către deputatul liberal Bogdan Huţucă, cel care este şi preşedinte al PNL Constanţa.
 
Iată ce spune senatorul: „Incursiunea mea în PNL a fost scurtă şi furtunoasă. Nu am menajat pe nimeni, nici măcar pe mine. Multe atitudini la adresa unor fapte care s-au petrecut sau a unor oameni cu care m-am intersectat le-aţi citit pe această pagină sau le-aţi auzit în intervenţiile mele publice şi, aşa cum am promis, nu voi reveni. Mult mai multe însă le-am uitat, întrucât creierul, când se relaxează, şterge lucrurile urâte.
 
Aşa cum lesne se poate dovedi, dl Bogdan Huţucă nu a fost un punct pe radarul meu, chiar dacă prin prezenţa sa la prezidiu a legitimat hoţia produsă anul trecut, în 31 martie, la alegerile de la municipiu. L-am considerat genul de tehnocrat din politică mai puţin periculos decât politicianul fără profesie; un politician care s-a remarcat prin «tăceri inteligente» (sic!), aşa, cam ca agheasma, adică nu a făcut nici rău, nici bine. În atare condiţii, am fost foarte surprins acum câteva zile auzindu-l pe deputatul liberal că-şi arogă paternitatea unui act legislativ care instituie nici mai mult, nici mai puţin decât amnistia fiscală pentru rechinii imobiliari «pe persoană fizică», amnistie concretizată în recenta Lege 29/2018, promulgată pe 15 ianuarie.
 
Cel mai bine a explicat această «anti-lege» dl Gelu Diaconu, fost şef al ANAF: «Contribuţiile sociale şi accesoriile aferente calculate de Fisc pana la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartale de blocuri de birouri şi locuinţe în cele mai luxoase zone ale ţării: Bucureşti, marile oraşe, Mamaia, Năvodari etc. Aceşti şmecheri, pentru a evita plata taxelor către stat, „au construit pe persoană fizică“, plătind impozite neglijabile în acelaşi cuantum prevăzut în Codul Fiscal pentru amărâţii care au tranzacţii ocazionale (vânzări case, apartamente, terenuri). Diferenţa de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiţi) şi aceşti şmecheri/persoane fizice este uriaşă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacţiei, la 1% (sau 2-3% pentru alte praguri valorice)!»
 
Printre alţii, această lege i-a închis dosarul unei evaziuni de 77,5 milioane de lei (16,5 milioane de euro) făcută de PSD-istul Robert Negoiţă la vânzarea celor 1.250 de apartamente construite în Bucureşti. Cu siguranţă sunt şi foarte mulţi alţii de pe meleaguri tomitane pe care eu nu-i ştiu. Adică după ce că ne-au sluţit oraşul şi ne-au otrăvit vieţile construind pe spaţii verzi, pe plajă, unde au vrut şi cum au vrut, fără să respecte niciun indicator urbanistic, graţie legii domnului Huţucă, nici măcar taxele ca în orice activitate comercială nu şi le plătesc.
 
Pentru a întregi tabloul, aduc aminte faptul că acelaşi domn Huţucă, pe vremea când era director în Ministerul de Finanţe, stabilea criterii de performanţă inspectorilor ANAF, norme de lucru pe recuperarea a 16% din venit şi 5,5% la CASS de la dezvoltatorii imobiliari - persoane fizice, sub lozinca «acolo sunt banii negri din societate».
 
În acest context al certitudinilor gri şi al incertitudinilor albe-negre, ca prin minune, conştiinţa şi profesionalismul domnului Bogdan Huţucă au suferit un scurtcircuit, o resetare a neuronilor, şi, ca într-un film SF, şi-a schimbat la 180 de grade viziunea fiscală. Dacă nici asta nu este o lege cu dedicaţie, atunci ce să fie, domnule Huţucă, altceva decât un fel de manea fiscală «fără număr, fără număr», compusă cu inspiraţie doar după ce aţi devenit parlamentar? Poate povara recunoştinţei!
 

Şi încă ceva! Puteţi să ne spuneţi cine v-a convins s-o promovaţi? În perioada 23-27 ianuarie, mai-marii lumii şi-au dat întâlnire în Elveţia, la Davos, cu prilejul Forumului Economic Mondial, ce se desfăşoară anual. Se discută teme precum: extinderea populismului, situaţia femeii în lume, cyber-defence, războiul comercial SUA - China etc. Participă 70 de şefi de stat sau de guvern, sunt reprezentate 110 ţări (din Africa lipseşte numai Congo), şefii a 3.000 de mari companii. SUA are 800 de reprezentanţi, Germania, câteva sute, Rusia, câteva zeci, până şi Ucraina, o ţară cu mari probleme, are trei reprezentanţi şi, mai mult decât atât, şi-a deschis «Casa Ucrainei de la Davos» pe perioada evenimentului. E o ocazie unică pentru întâlniri bilaterale, lobby, expunere. România nu are niciun reprezentant! De ce? Pentru că nu contăm! Suntem irelevanţi! Din păcate!“, susţine senatorul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ti-a placut articolul?

Comentarii