Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:34 11 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua avocatului român! Momente emoționante la Baroul Constanța! (galerie foto+video)

ro

24 Jun, 2020 15:26 809 Marime text
  • Baroul Constanța a decernat Premiul „Avocat Ion C. Theodorescu Valahu“!

În această zi specială pentru avocații din România (Ziua avocatului român), Baroul Constanța a decernat Premiul „Avocat Ion C. Theodorescu Valahu“  avocatului Emilian Hristea, fost decan al Baroului Constanța după anul 1990.
 
Despre Emilian Hristea
 
„Născut la data de 2 februarie 1937, în Moldoveni Neamţ, urmează cursurile şcolii gimnaziale din comuna natală şi apoi ale Liceului Pedagogic de Băieţi Bacău.
Atras de ştiinţele umaniste, se înscrie la Facultatea de drept din cadrul Universităţii A.I.Cuza din Iaşi, pe care o absolvă în anul 1959.
 
Deşi moldovean, cere să fie repartizat în Dobrogea pentru a fi aproape de viitoarea soţie, a cărei familie se afla în Constanţa.
 
Se căsătoreşte în anul 1964, când era deja preşedintele Tribunalului Raional Negru Vodă. În această calitate dobândeşte experienţa cunoaşterii unor oameni de diferite etnii (turci, aromâni, bulgari) cu care leagă prietenii bazate pe respect reciproc, prietenii care au durat în timp.
 
Treansferarea în anul 1966 la Tribunalul Judeţean Constanţa, îi facilitează, pentru scurt timp, dobândirea unor noi experienţe profesionale, deoarece este numit preşedinte al Tribunalului Tulcea. Alţi colegi, alte experienţe, alte prietenii.

După doi ani de navetă solicită revenirea la Tribunalul Judeţean Constanţa (motivând apropierea de familia în care, între timp i se născuse o fiică), dar i se refuză cu obstinaţie cererea.
 
Îşi dă demisia din magistratură şi se înscrie în Baroul de avocaţi Constanţa.
 
Ca tânăr avocat, primeşte susţinere şi îndrumare din partea unor colegi, avocaţi de valoare, care îi vor marca profesia, înţelegând şi susţinând că menirea şi datoria unui avocat este de a pleda în instanţă pentru aflarea adevărului şi aplicarea corectă a legii, infirmând părerea unora (din păcate chiar a unor magistraţi) că avocaţii nu fac altceva decât să apere vinovaţii de rigorile legii.
 
Fiindcă personalitatea unui om se poate remarca mai târziu, iar recunoaşterea priceperii şi obiectivităţii are loc în timp, după revoluţie este ales de colegi în funcţia de preşedinte al Baroului de avocaţi Constanţa. Se retrage la pensie în 2003 cu convingerea că cei rămaşi în activitatea vor lupta în continuare pentru creşterea prestigiului profesiei de avocat."

Sursa: Facebook Cătălin Filișan 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii