Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:58 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uniforma Școlii Gimnaziale nr. 39 Constanța, analizată de judecători

ro

22 May, 2023 00:00 1549 Marime text
  • La Secția I Civilă se va deschide azi dosarul în care s-a formulat o cerere privind „constatarea nelegalității introducerii / menținerii uniformei școlare, așa cum s-a stabilit prin procesul verbal“.
  • În proces, Școala Gimnazială nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța are rolul de pârât, alături de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, dar și Ministerul Educației, nemulțumirile din proces vizând culoarea lila a uniformei.
Secția I Civilă a Tribunalului Constanța va deschide azi, 22 mai 2023, dosarul în care este vizată uniforma elevilor de la Școala Gimnazială nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța.
 
După ce judecătorii de la Secția de Contencios administrativ și fiscal au respins, în legătură cu același dosar, cererile de obligare a școlii să comunice un extras al regulamentului școlar, dar și decizia de stabilire a ținutei școlare, colegii de la Secția I Civilă vor decide dacă se impune menținerea uniformei contestate.
 
Mai exact, la Secția I Civilă se va deschide azi dosarul în care s-a formulat o cerere privind „constatarea nelegalității introducerii / menținerii uniformei școlare, așa cum s-a stabilit prin procesul verbal“.
 
În proces, Școala Gimnazială nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța are rolul de pârât, alături de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, dar și Ministerul Educației, nemulțumirile din proces vizând culoarea lila a uniformei.
 
De asemenea, în proces, a fost formulată și o cerere de intervenție în interesul reclamantului care a contestat uniforma.
 
 „Nu este vorba despre o culoare neutră“
 
Astfel, persoana care a solicitat să intervină în proces a susținut, printre altele, că „la adăpostul afirmaţiei nedovedite a pârâtei (nr., Școala Gimnazială nr. 39) că noua uniformă nu este necesară, elevii acestei unităţi de învatamant sunt obligaţi tacit să adopte o ţinută cu privire la care nu s-a mai parcurs nicio altă procedură de analiză a utilităţii sale prin raportare la posibilităţile fiecărui părinte de procurare a acesteia, cu atât mai mult cu cât nu este vorba despre o culoare neutră“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, potrivit Hotărârii 15/2023, prin care judecătorii de la Contencios au disjuns o parte a solicitărilor și au declinat dosarul nou format la Secția I Civilă, în proces s-a solicitat, printre altele, „constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea "lila" a cămăşii/ tricoului/ bluzei, respectiv culoarea "bleumarin/negru" a pantalonului/fustei cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ţinlută şcolară în acord cu Legea 35/2007“.
 
La rândul lor, reprezentanții școlii au formulat şi au depus întâmpinare, prin care au înţeles „să invoce excepţia lipsei de interes a capătului de cerere privind obligarea Școlii Gimnaziale nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța la comunicarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Școlii nr. 39 pentru anul şcolar (...), iar pe fondul cauzei, au solicitat să respingă cererea de chemare în judecată, cu cheltuieli de judecată“.
 
De asemenea, unitatea școlară „a invocat excepţia lipsei de interes în privinţa capătului de cerere privind obligarea Scolii Gimnaziale nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța la comunicarea Regulamentului de organizare și funcţionare al Școlii nr. 39 pentru anul şcolar (..), excepţia inadmisibilitaţii raportat la natura actului administrativ dacă este individual sau normativ“.
 
La rândul său, și Inspectoratul Școlar Județean Constanța a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca nefondată și a invocat, totodată, excepția lipsei calității procesuale pasive a instituției.
 
În proces, la termenul de judecată din luna ianuarie 2023, instanţa a dispus disjungerea capetelor  3, 4 şi 5 de cerere, „respectiv constatarea încetării efectelor juridice ale procesului verbal din 2009, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului (...) şi constatarea nelegalităţii introducerii uniformei şcolare, aşa cum s-a stabilit prin procesul verbal, dispune formarea unui prezentului dosar şi a rămas în pronunţare asupra excepţiei necompetenţei materiale procesuale“.
 
După soluționarea cererilor privind obligarea școlii la comunicarea regulamentului, dar și a deciziei de adoptare a uniformei școlare, acum urmează să fie analizate aspectele propriu-zise legate de uniforma școlii, dar și de procedurile parcurse pentru adoptarea acesteia, la Secția I Civilă.
 
Discuțiile vizând menținerea uniformei se vor purta astăzi, la Secția I Civilă.
 
Oricare va fi decizia instanței civile, ea va putea fi atacată de către părțile nemulțumite la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„Educație prin mișcare“ la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ Constanța (GALERIE FOTO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii