Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un important ordin al ministrului Educaţiei Naţionale a fost anulat la Constanța (document)

ro

02 Oct, 2021 00:00 2786 Marime text

 
  • Judecătorii Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal, în completul C15 Fond, prezidat de magistratul Oana Damian, au decis anularea articolului 4, alineatul 1 din Ordinul nr. 4004/2019 al ministrului Educației.
  • Decizia Curții de Apel Constanța a fost luată joi, 30 septembrie 2021, în dosarul 3365/2/2020*, proces deschis de mai mulți membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, pârâtul fiind Ministerul Educației Naționale.
  • Practic, Curtea de Apel a decis ca ordonatorii de credite secundari și terțiari, CA-urile și consiliile de la nivelul unităților de învățământ să nu mai răspundă de corectitudinea calculului și a plății dobânzilor legale.
  • Decizia Curții de Apel Constanța nu este definitivă.
  • În Secțiunea Document puteți consulta Ordinul 4004/2019 al MEC.
 
Decizie importantă pentru cadrele didactice, luată la Curtea de Apel Constanța.
 
Judecătorii Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal, în completul C15 Fond, prezidat de magistratul Oana Damian, au decis anularea articolului 4, alineatul 1 din Ordinul nr. 4004/2019 al ministrului Educației.
 
Ordinul în cauză vizează metodologia de calcul și plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii elgale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unitățile/instituțiile de învățământ de stat, MEC și alte unități din subordinea / coordonarea acestuai în 2019.
 
Acum, Curtea de Apel Constanța a decis anularea articolului 4, alineatul 1 din acest ordin, potrivit căruia „ordonatorii de credite secundari și terțiari, consiliile de administrație, precum și consiliile constituite la nivelul unității / instituției de învățământ, din care obligatoriu fac parte reprezentanții federațiilor sindicale, răspund de corectitudinea privind calculul și plata dobânzilor legale și au obligația de a angaja și utiliza creditele bugetare alocate numai în limita prevederilor și destinațiilor aprobate, cu respectarea dispozițiilor Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare“.
 
Practic, Curtea de Apel a decis ca ordonatorii de credite secundari și terțiari, CA-urile și consiliile de la nivelul unităților de învățământ să nu mai răspundă de corectitudinea calculului și a plății dobânzilor legale.
 
Întreg Ordinul 4004/2019 al MEC poate fi accesat în Secțiunea Document.
 
Caz declinat de Curtea de Apel București
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost luată joi, 30 septembrie 2021, în dosarul 3365/2/2020*, proces deschis de mai mulți membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, pârâtul fiind Ministerul Educației Naționale.
 
Inițial, cazul fusese înregistrat de sindicaliști la Curtea de Apel București, instanță care a decis declinarea dosarului la Constanța.
 
Potrivit Hotărârii nr. 844/2020 a Curții de Apel București, document citat pe Jurindex, membrii sindicatului au solicitat „anularea parțială a Ordinului ministrului educației naționale nr. 4004/2019 privind metodologia de calcul și plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației Naționale și alte unități din subordinea/coordonarea acestuia, în anul 2019, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 389 /17.05. 2019, respectiv, anularea alin. (1) al art. 4 din acest ordin“.
 
În continuare, aceștia au solicitat și „obligarea ministerului la emiterea unui ordin de modificare a Ordinului nr. 4004/2019, respectiv, modificarea art. 2 din ordin, astfel încât să se prevadă expres că, în cazul hotărârilor judecătorești având drept obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământ, se calculează și se plătește dobânda legală penalizatoare“, potrivit rolii.ro.
 
Prin Hotărârea nr. 190/2021, Curtea de Apel Constanța, în completul prezidat de magistratul Oana Damian, a decis să admită în parte acțiunea. Se arată în minuta deciziei că instanța „Anulează art. 4 alin. 1 din Ordinul nr. 4004/2019 din privind metodologia de calcul şi plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ de stat, Ministerul Educaţiei Naţionale şi alte unităţi din subordinea/coordonarea acestuia, în anul 2019, emis de pârât“.
 
Totuși, acțiunea sindicaliștilor a fost respinsă în ce privește solicitarea de obligare a ministerului de emitere a unui ordin de modificare a ordinului contestat.
 
Judecătorii de la Constanța au apreciat că această solicitare este nefondată.
 
Decizia de joi a Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.
 
În cazul în care se va declara recurs, cazul va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
Sursa foto - Facebook.com / Ministerul Educație și Cercetării

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Creșteri salariale pentru profesorii, învățătorii și educatorii din Constanța, pe masa judecătorilor de la tribunal. Ce declară părțile!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii