Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultima oră! Conflict de competență, la instanță, în procesul pentru uniforma de la Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța (MINUTA)

ro

19 Sep, 2023 13:17 3151 Marime text
Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța

Judecătorii nu au luat o decizie astăzi, 19 septembrie 2023, în procesul deschis pentru uniforma elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța!
 
Instanța era așteptată să se pronunțe astăzi cu privire la anularea sau menținerea hotărârii prin care s-a stabilit ca, la această unitate de învățământ, culoarea cămășii să fie lila.
 
Judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța au ajuns însă, astăzi, la concluzia că acțiunea deschisă în instanță nu ar fi de competența secției civile, ci a celei de contencios administrativ și fiscal.
 
Totuși, dat fiind că dosarul fusese deja declinat către instanța civilă de către colegii de la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, dosarul a fost înaintat Curții de Apel Constanța pentru soluționarea conflictului negativ de competență ivit.
 
Cu alte cuvinte, se așteaptă acum ca judecătorii de la Curte să stabilească dacă dosarul trebuie judecat la Secția I Civilă a Tribunalului sau la Secția de Contencios administrativ.
 
Iată minuta deciziei de azi, 19 septembrie 2023, în dosarul deschis de părintele unui elev al unității de învățământ, în contradictoriu cu Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Ministerul Educației:
 
„Instanța DISPUNE : Constată că acţiunea principală şi cererea de intervenţie nu sunt de competenţa materială procesuală a Secţiei I Civile a Tribunalului Constanta.
 
Declină competența de soluționare a acţiunii principale şi a cererii de intervenţie în favoarea Tribunalului Constanța – Secţia de contencios Administrativ şi Fiscal. Trimite cauza Curții de Apel Constanța pentru soluționarea conflictului negativ de competență. Fără cale de atac. Pronunțată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 19.09.2023“.
 
Decizia a fost pronunțată de judecătorii completului Fond civil 4 al secției, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Corina Suzana Artene.
 
Dosarul se află în atenția Tribunalului încă de anul trecut, de la finele lunii septembrie 2022, iar prin ivirea conflictului negativ de competență și trimiterea dosarului la Curtea de Apel Constanța, va mai dura o perioadă până ce cazul va fi soluționat.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cererea inițială, părintele care s-a adresat instanței a solicitat „constatarea încetării efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Scolii nr. 39 Constanţa, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului de organizare și funcţionare al Scolii nr. 39 Constanţa pentru anul Şcolar (...) şi constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea «lila» a cămăşii/ tricoului/ bluzei, respectiv culoarea «bleumarin/negru» a pantalonului/fustei cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ţinută şcolară în acord cu Legea 35/2007“.
 
Cererea viza anul școlar precedent, respectiv 2022-2023, și, în cuprinsul acesteia, părintele reclamant a mai precizat că „la acest moment, elevii Şcolii Gimnazile nr. 39 Constanţa se prezintă la şcoală în ţinută lila, deşi din consultarea reprezentanţilor elevilor pentru anul şcolar (...) a rezultat culoarea alb în ţinuta şcolară, părinţii şi elevii văzându-se la început de an şcolar într-o situaţie în dezacord vădit cu voinţa proprie, fiind astfel nevoiţi să achiziţioneze noi ţinute de culoare lila şi să renunţe la cele deja achiziţionate de culoare alb“.
 
Nu în ultimul rând, reclamantul a mai spus că „din niciun document emis de către Şcoala Gimnazială nr. 39 Constanţa în acord cu Legea 35/2007 nu rezultă stabilirea legală sub aspect procedural a ţinutei şcolare de culoare lila, sens în care a solicitat a se reţine faptul că impunerea unei culori drept ţinută şcolară în afara respectării cadrului normativ procedural incident este vădit nelegală şi rău-intenţionată“.
 
„Nu este justificată sub niciun aspect critica reclamantului“
 
În replică, reprezentanții din proces ai școlii au precizat că „nu este justificată sub niciun aspect critica reclamantului, întrucât acesta face parte din Consiliul de părinţi, format dintr-un număr de 57 de persoane, iar acesta si-a expus clar punctul de vedere în cadrul şedinţelor consiliului, însă cum niciun alt membru nu a fost de acord cu opinia sa, ceilalţi părinţi nefiind în consens cu reclamantul privind schimbarea uniformei şcolare“.
 
„Reclamantul trebuie să se supună majorităţii, iar instanţa, în baza principiului disponibilităţii, nu a fost sesizată cu un alt obiect de judecată. Referitor la capătul de cerere privind constatarea încetarii efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Scolii nr. 39 Constanta, a arătat că nu exista temei pentru a se dispune în acest sens, din moment ce instanţa nu a constatat ca fiind nelegal acest procesul-verbal, neexistand motive de nelegalitate plauzibile“, au mai arătat reprezentanții unității școlare.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Învătământ Constanța
Iată unde vor învăța elevii de la Școala nr. 39 (VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii