Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:39 20 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei afacerişti şi doi inspectori fiscali, trimişi în judecată de DIICOT Constanţa. Dosarul, amânat

ro

28 Mar, 2018 00:00 1877 Marime text
Judecătorii din Tribunalul Constanţa au acordat un nou termen în dosarul în care Filip Ion Pop (şef al Casei de Cultură din Constanţa în perioada 23 iulie 1993 - 22 iunie 2002), inspectorii fiscali Mioara Gache (fostă Jagura) şi Nicoleta Mitrică (fostă Butan, fostă Alexandru) au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Constanţa alături de Lilian Ştefan şi de Nusret Yucetaş.
 
Cauza a fost amânată pentru data de 23 aprilie. La termenul trecut, magistraţii au admis cererea expertului contabil Andreea Ceauşescu privind înlocuirea din calitatea de expert în cauză. „Dispune înlocuirea doamnei expert Ceauşescu Andreea cu domnul expert Ududec Cristian Mihai (...), urmând ca expert Ududec să continue lucrările expertizei din stadiul în care se găsesc. Dispune comunicarea către expertul desemnat a adresei de desemnare, a copiei încheierii cu obiectivele expertizei, a numelui celorlalţi experţi desemnaţi de instanţă. Dispune ca, la finalizarea raportului de expertiză, fiecare expert, inclusiv Ceauşescu Andreea, să depună decontul justificativ, în vederea stabilirii onorariilor de expertiză“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
La momentul mediatizării cauzei, oficialii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au susţinut că persoanele anterior precizate sunt suspectate că au obţinut importante beneficii financiare ilicite, prin efectuarea de operaţiuni comerciale şi financiar-contabile fictive.
 
Potrivit anchetatorilor, mecanismul folosit era următorul: „Membrii grupării, cetăţeni români, turci şi moldoveni, au înregistrat în evidenţele contabile ale unui număr de patru societăţi comerciale pe care le controlau vânzări succesive de utilaje industriale, atestând în mod fictiv exportul acestora în Republica Moldova şi solicitând rambursarea TVA-ului aferent acestor operaţiuni“. „Sumele de bani rezultate din operaţiunile fictive ajungeau în conturile unei societăţi comerciale intermediare controlate de învinuiţi şi erau retrase în numerar de către membrii grupării. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este estimat la suma de aproximativ 1.000.000 de euro“, conform DIICOT.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii