Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:55 24 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tensiuni între afaceriștii din București pentru un proiect din Mangalia! DNA a intrat pe fir, iar cazul a ajuns în instanță

ro

07 May, 2022 00:00 5586 Marime text
  • Cazul a fost trimis pe rolul Secției penale a Tribunalului București, unde a fost înregistrat sub indicativul 11818/3/2022.
  • Surse avizate au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că la baza conflictului dintre afaceriști s-ar fi aflat inclusiv un proiect cu finanțare europeană, desfășurat la Mangalia.
  • Zilele următoare, Tribunalul București urmează să se pronunțe în legătură cu măsurile preventive dispuse față de cei trei inculpați de către procurorii Direcției Naționale Antricorupție.
  • Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
Trei bărbați, printre care și oameni de afaceri, din București au fost trimiși în judecată de procurorii Anticorupție din Capitală, în stare de arest preventiv, sub acuzații de șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal și loviri și alte violențe!
 
Cazul a fost trimis pe rolul Secției penale a Tribunalului București, iar surse avizate au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că la baza conflictului dintre afaceriști s-ar fi aflat inclusiv un proiect cu finanțare europeană, desfășurat la Mangalia.
 
Mai exact, ar fi vorba despre proiectul „Lucrări de amenajare și modernizare, zone de interes turistic-sudul litoralului (Mangalia-Saturn)“, din Mangalia, județul Constanța.
 
Se arată în comunicatul remis ZIUA de Constanța de către procurorii anticorupție faptul că „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei inculpați, persoane fizice, unul dintre ei administrator al unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: șantaj (comise în forma autoratului și a complicității), lipsire de libertate în mod ilegal și loviri și alte violențe (comise în forma autoratului și a instigării)“.
 
Ce spun procurorii DNA
 
Astfel, conform sursei citate, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
„În perioada aprilie 2021- februarie 2022, în contextul unui presupus litigiu comercial, unul dintre inculpați ar fi exercitat acțiuni de amenințare cu acte de violență la adresa unui om de afaceri (persoană vătămată), a soției acestuia, dar și a angajaților societății pe care acesta o administra, pentru a renunța la o parte din profitul obținut ca urmare a executării unor lucrări în cadrul unui contract“, conform DNA.
 
Au mai spus procurorii că „deși nu era parte în contractul respectiv, în sprijinul acțiunilor sale, inculpatul ar fi invocat faptul că el ar fi fost cel care «i-a dat lucrarea» omului de afaceri. Ca urmare a acestor amenințări, persoana vătămată ar fi fost nevoită să renunțe în favoarea unei societăți controlate de inculpat la suma totală de 1.672.295 lei (reprezentând prețul lucrărilor efectuate), la restul de lucrări pe care le mai avea de executat în cadrul contractului respectiv, dar și la materiale în valoare de 1.333.674 lei + TVA“.
 

Totodată, procurorii au mai spus că „la data de 28 februarie 2022, ceilalți doi inculpați, la instigarea primului, ar fi lovit persoana vătămată de mai multe ori în zona capului, după care toți trei l-ar fi transportat pe acesta cu autoturismul la o locație, unde l-ar fi obligat să accepte rezilierea unui contract de închiriere pe care omul de afaceri îl avea încheiat cu o fundație. Prin aceste acțiuni inculpatul, om de afaceri, ar fi dorit ca una dintre firmele pe care le controla să preia mai departe acel contract de închiriere. Prin rezilierea acestui contract, partea vătămată ar fi suferit un prejudiciu în valoare de 5.756.969 lei“.
 
„În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii, iar persoana vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal“, se mai arată în comunicatul DNA.
 
Așa cum am, afirmat anterior, cazul a fost trimis pe rolul Secției penale a Tribunalului București, unde a fost înregistrat sub indicativul 11818/3/2022.
 
Părți în procesul penal sunt Adrian Constantin, Simion Șerban și Vladimir Iarmomedov, în timp ce compania Baumann Activ SRL este parte civilă.
 
Despre contractul de la Mangalia
 
În ce privește proiectul implementat în Mangalia, respectiv „Lucrări de amenajare și modernizare, zone de interes turistic-sudul litoralului (Mangalia-Saturn)“, acesta a fost atribuit, potrivit Sistemului Electronic al Achizițiilor Publice, asocierii de firme formată din SCDA Infrastructură (leader de asociere) – reprezentată de Alin Niculae Ștefan, Team Star Sud 2019 – reprezentată de Alexandru Lucian Stoica și Baumann Activ SRL – reprezentată de Claudiu Anton Cristian.
 
Contractul încheiat cu Primăria Mangalia a fost atribuit în data de 16 decembrie 2019, valoarea totală a achiziției fără TVA fiind de 19.436.416,63 de lei.
 
Contractul a fost artibuit prin procedura simplificată.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 6 mai 2022, compania Baumann Activ SRL a fost înființată în anul 2013, având ca obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale“, iar Claudiu Cristian Anton fiind asociat unic și administrator.
 
Conform sursei citate, în anul 2018, societatea a avut 29 de angajați, profitul a fost 562.009 lei, iar cifra de afaceri a fost 6.645.508 lei.
 
În 2019, au fost 33 de angajați, profitul a fost 675.873 de lei, iar cifra de afaceri a fost 13.883.900 de lei.
 
În 2020, au fost 49 de  angajați, au fost pierderi de 250.195 de lei, iar cifra de afaceri a fost 10.712.334 de lei.
 
Conform Confidas.ro, în perioada 02.07.2021 - 03.01.2013, compania Baumann Activ SRL a încheiat două contracte de achiziții publice, în valoare totală de 434.400,00 de lei.
 
Zilele următoare, Tribunalul București urmează să se pronunțe în legătură cu măsurile preventive dispuse față de cei trei inculpați de către procurorii Direcției Naționale Antricorupție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Un primar și un fost primar din Constanța, trimiși în judecată de DNA! Dosarul se va rejudeca
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii