Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse ÎPS Teodosie, așteptat joi la DNA Constanța! Întâlnirea de azi, amânată

ro

16 Jan, 2024 10:22 818 Marime text


Înaltpreasfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este așteptat joi, 18 ianuarie 2024, la sediul DNA Constanța, potrivit unor surse avizate.
 
Aceleași surse au precizat, pentru ZIUA de Constanța, că întâlnirea ce ar fi urmat să aibă loc astăzi, 16 ianuarie 2024, dintre cleric și procurori, a fost amânată pentru joi.
 
Amintim, surse neoficiale au explicat că vizita arhiepiscopului Tomisului ar avea avea legătură cu dosarul instrumentat de DNA Constanța în care ÎPS Teodosie este cercetat pentru cumpărare de influență! În dosar este vizat și Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influență.
 
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la oficialii Arhiepiscopiei Tomisului, însă demersul nostru nu a fost posibil. În cazul în care oficialii oficialii Arhiepiscopiei Tomisului vor dori totuşi să transmită un punct de vedere cu privire, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.   
 
Amintim că la finele anului trecut, Recorder.ro a publicat o investigație în care preotul Petrică Leașcu s-ar fi prezentat liderilor religioși din Dobrogea, din postura unui om de afaceri conectat politic și care ar fi putut să obțină diverse finanțări de la Secretariatul de Stat pentru Culte în schimbul unui procent de 20 %. Conform Recorder.ro, Petrică Leașcu s-a întâlnit și cu IPS Teodosie, primul prezentându-se, conform Recorder, drept un om cu putere politică.
 
Reacția Arhiepiscopiei Tomisului poate fi citită integral accesând următorul link:
 
UPDATE. Investigație Recorder.ro
IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)

 
 
Ulterior, DNA a emis următorul comunicat de presă:
 
 5 decembrie 2023 - Nr. 1128/VIII/3 – Comunicat
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
 
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
 
P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
 
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
    
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
ÎPS Teodosie – „Nu există probe!“
 
Cu privire la dosarul de la DNA,  ÎPS Teodosie a declarat, la Antena 3 CNN: „Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu știu că nu este nicio problemă”, a mai spus ÎPS Teodosie.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Surse!
ÎPS Teodosie, așteptat la DNA Constanța, marți, 16 ianuarie 2024 (VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii