Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse - interceptări Familia Pascu, trimisă în judecată! S-a fixat primul termen. Fragmente din rechizitoriul DIICOT

ro

06 Oct, 2023 16:42 1559 Marime text
 
 
 
 
  • Matei Vlad Pascu este cercetat de procurorii din Mangalia, în stare de arest preventiv, după accidentul de la 2 Mai, din județul Constanța, soldat cu decesul a doi tineri și rănirea altor trei.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
Judecătorii de la Tribunalul București au stabilit primul termen în dosarul în care procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată atât a lui Matei Vlad Pascu, cât și a părinților Pascu Miruna și Pascu Claudiu Mihail.
 

În continuare, într-un alt dosar, Matei Vlad Pascu este cercetat de procurorii din Mangalia, în stare de arest preventiv, după accidentul de la 2 Mai, din județul Constanța, soldat cu decesul a doi tineri și rănirea altor trei.
 
Revenind la dosarul DIICOT, conform portalului instanțelor de judecată, dosarul 29573/3/2023 se află pe rolul Tribunalului București și are ca obiect „traficul de droguri (Legea 143/2000 art. 2) art. 272 alin 1 c.p. şi art. 206 alin.1 c.p., cu ap. art. 38 alin.1 c.p., art.4 alin.1 şi 2 din legea 143/2000, cu ap. art. 35 alin.1 c.p., art.2 alin.1 şi 2 din legea 143/2000, art.5 din lg. 143/2000“.
 
Primul termen - când se va analiza măsura preventivă dispusă în cauză - a fost stabilit pentru data de 9 octombrie 2023.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, părțile cauzei sunt:
 

Pascu Miruna Inculpat
Pascu Matei Vlad Inculpat


Pascu Claudiu Mihail     Inculpat

 
Dosarul a fost instrumentat de Oana Schmidt-Hăineală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Secția de combatere a traficului de droguri.
 
În cauză, Pascu Miruna ar fi suspectată, potrivit datelor noastre, de influențarea declarațiilor și amenințare
 
Pascu Vlad Matei ar fi bănuit de deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu ( două acte materiale din datele de 13/14.04.2023 și 18/19.08.2023), trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri (fapte din noaptea de 13/14.04.2023).
 
Asta în timp ce Pascu Mihail Claudiu ar fi acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Potrivit rechizitoriului, s-a reținut, potrivit datelor noastre, ca stare de fapt că „în această cauză că în noaptea de 18/19.08.2023,în jurul orelor 02.40, pe raza localității Vama Veche din jud. Constanța, în timp ce se afla la volanul autoturismului Mercedes, a fost oprit pentru control de un echipaj mixt, poliție-jandarmerie, iar cu ocazia controlului efectuat asupra autoturismului, s-a descoperit faptul că în compartimentul de depozitare din partea stânga- față, din portiera din dreptul șoferului, numitul Pascu Matei Vlad deținea în vederea consumului propriu, următoarele substanțe supuse controlului național: un pachet de țigări marca Sobranie în care se aflau o țigaretă confecționată artizanal, din tutun amestecat cu cannabis, parțial consumată (proba nr.1), un blister inscripționat Bromazepan LPH 3 mg, ce conținea 4 comprimate de culoare albă cu logo ul BZ/3, bunuri ce au fost ridicate și ambalate într-un plic sigilat cu sigiliul MAI nr.7901. Prin ordonanța din data de 19.04.2023, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice de către Laboratorul de analiză și profil al drogurilor Constanța“.

 

„Din raportul de constatare tehnico-științifică nr.1486711/19.08.2023, al Laboratorului de analiză și profil al drogurilor Constanța a rezultat că proba nr.1 este constituită din cannabis (drog de risc), în amestec, cu tutun, iar proba nr.2 este constituită din 4 comprimate ce conțin Bromazepam, drog de risc“, potrivit rechizitoriului DIICOT.

 
Tot conform DIICOT, Pascu Miruna ar fi „amenințat persoana vătămată (...) cu posibilitatea generării unui scandal în mass-media legat de dosarul în care (...) a fost trimisă în judecată pentru participarea la săvârșirea unei infracțiuni de tîlhărie, amenințare care a fost percepută la modul serios de persoana vătămată având în vedere pozitia socială și posibilitățile materiale ale inculpatei, creându-i persoanei vătămate o stare de temere profundă, în scopul de a o determina prin constrângere morală pe aceasta să ia legatura cu ea pentru a purta o discuție cu privire la aspectele cunoscute de martora (...) despre istoricul de consumator și distribuitor de droguri al fiului său, Pascu Matei Vlad“.
 
Mai mult, potrivit actului de sesizare a instanței, „la data de 07.09.2023 ,în mod explicit, a exercitat asupra martorei acte de constrângere morală și intimidare ,speculând vârsta acesteia  (minoră) și starea de vulnerabilitate în care se afla, pentru a o determina pe aceasta să nu dea declarație de martor în dosarul 861/D/P/2023, al DIICOT-Serviciul Teritorial Constanța ,în care fiul său avea calitatea de inculpat pentru infracțiunea prevăzută de art.4 alin.1 din Legea 143/2000, sau, în eventualitatea în care martora decidea să dea declarații,să declare în mod mincinos că episodul filmat în noaptea de13/14.04.2023, în care martora și Pascu Vlad Matei consumau droguri, era nereal, sau să pretindă în fața organelor de urmărire penală că nu își amintește cele petrecute în acea noapte“.
 
Interceptări
 

„VLAD: Păi normal. Lumea e îndoliată, e astea...nu ai cum să....
 
PASCU MIRUNA: Mamă, problema este de accident. Accidentul în sine nu ar fi fost până la urmă așa ceva, dar în momentul în care au apărut căcaturile, toate alea după instagram și în momentul în care a fost comportamentul ăla al tău dinainte, aberant, cu toate chestiile alea, cum să spun...a fost ca și cum a fost o sfidare. Înțelegi? Plus că au făcut ăștia niște legături cu poliția, cu telefoane, că nu știu cine, că te-au ocrotit, că nu te-au oprit, că ...nu știu ce s-a întâmplat. Eu chiar nu știu și îți spun. Mare, mare noroc ai că tu ești un băiețel așa cum ești și că...cei care...oamenii, cei din sistemul ăsta penitenciar, poliție, habar nu am, procuratură, știu să judece, mamă față de ceea ce s-a spus în presă despre tine și oamenii cu care ești tu acolo care nu au nici o legătură cu tine pui. Nici o legătură. Înțelegi? Ăsta este un accident care nu știu, te-a pus pe tine în fața unui fapt împlinit cumva. Ca să-ți dai seama unde ajungi. Că nu te putea opri nimeni din cursa asta dementă pe care o aveai, înțelegi? Dar altfel, nu ai ce căuta acolo. Nu ești...și ți-am zis, e un accident, o iei ca atare. Nu trebuie s-o iei nici...se întâmplă lucruri...mda...asta e.
 
VLAD:Hm..
 
PASCU MIRUNA: O să-ți mai aduc și niște bănuți azi.
 
PASCU MIRUNA: Vedem. Ți-am zis, eu vreau să-ți fac dosar medical să te trimită la (n.l. neinteligibil)  Rahova. Să te trimită pe aici pe Rahova. Vedem.
 
VLAD: Pe Rahova?
 
PASCU MIRUNA: Da. Este centru de tratare de dependențe, dar vedem, ți-am zis că n-am... (n.l. neinteligibil, vorbesc suprapus) 
 
VLAD: (n.l. neinteligibil)  cu dependențe și cu o boală, pe caz de boală să mă țină pe spital. 
 
PASCU MIRUNA: E cel mai bun centru...adică cel mai curat și așa, e cel pe care-l prezintă ăștia când vin oficial de afară. Dar îți repet, eu nu am prea multe relații în domeniu ăsta și nici prea multe cunoștințe. M-a ferit Dumnezeu...
 
VLAD: Mai bine...
 
PASCU MIRUNA: Primul lucru pe care tre să-l fac, e să fac dosar medical. Cu siguranță tre să-ți fac în primul rând dosar medical și dup-aia încet, încet. Tu cu cine mai ești acuma în camera aia?
 
VLAD: Ah, e ok acuma. Mai sunt decât cu băiatul ăla care ți-am zis că nu avea de mâncare și astea...Am sta a fost super (n.l. neinteligibil)  caraghios chiar..și ne-a mai băgat pe încă un domn care e comisar la gradă și mediu, are, e în vârstă, are aproape șaizeci de ani, e la locul lui, (n.l. neinteligibil) 
 
PASCU MIRUNA: Eh, asta e și ideea. Așa trebuie și tu să fii e acuma încolo, nu să fii cu nebuni. Mai e încă o chestie. Vezi că băiatul ăla care zici tu că e liniștit, nu e ce crezi tu mama. Nimeni nu e ce crezi tu. Tu să fii foarte atent ce vorbești.
 
 
PASCU MIRUNA: Mi-a zis doamna avocat, ăla are douăzeci de mașini și ăla chiar făcea niște trafic serios. Douăzeci de camioane. Deci tu să fii foarte atent ce vorbești mama peste tot.
 
VLAD: Nu, asta e altcineva.
 
PASCU MIRUNA: Nu bătea apa în piuă, că ți-am zis. Bine că am scăpat de dobitoaca aia de Rebeca. Doamne, ne-a ajutat Dumnezeu. Nu poți să știi ce noroc ai avut ?! Acuma pot să-ți spun. Putea nenorocita de copilul ăla, dacă vorbea căcaturi, înțelegi, pentru că ți-am zis eu, este o fetiță extrem de proastă. Deci avocatei...
 
VLAD: Păi este...
 
PASCU MIRUNA: ...îi era frică să nu schimbe cumva încadrarea de la consum la trafic sau la alte căcaturi, Vlad, pentru că...cum să spun eu, ea ar putea să zică, ”păi stai așa că nu știu...că mi-a adus Vlad. ” Păi tu nu i-ai adus nimic, dar aia poate să spună. Înțelegi?
 
VLAD: Mda..
 
PASCU MIRUNA: Și în condițiile astea de acuma...
 
VLAD: Mda...
 
PASCU MIRUNA: Păi asta îți spun Vlăduțu. Mamă, nu te-ai ferit de proști deloc, că de la ăștia au apărut în presă toate. Toate căcaturile astea numai de la ăștia au apărut în presă măi mamă. Nu știu cum Dumnezeu veniră ăstea toate...toate mizeriile alea de pe instagram...Doamne, am văzut niște poze Vlad, nici nu te recunosc mă jur“.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Avocatul Adrian Cuculis, după tragedia de la 2 Mai. „Vlad Pascu rula cu o viteza de peste 102km/oră la momentul impactului cu victimele“
 
29573/3/2023
Veste „bombă“ de la DIICOT! Toată familia Pascu, trimisă în judecată

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii