Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:29 18 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SRI a cerut, la Constanța, anularea diplomei de doctor a fostului vicepreședinte ANAF Mihai Gogancea-Vătășoiu

ro

12 Mar, 2021 00:00 3872 Marime text
  • Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța sub numărul 294/36/2020.
  • Reprezentanții SRI au solicitat „constatarea nulității absolute a actului juridic reprezentat de diploma de doctor și repunerea părților în situația anterioară“.
  • În replică, fostul vicepreședinte ANAF a cerut respingerea cererii SRI și obligarea Serviciului la plata cheltuielilor de judecată pe care le are cu procesul.
  • Dosarul a fost declinat la Curtea de Apel București care, însă, a decis suspendarea procesului.

Curtea de Apel Constanța a fost chemată să anuleze diploma de doctor a fostului vicepreședinte ANAF Mihai Gogancea-Vătășoiu.

Solicitarea privind constatarea nulității absolute a diplomei de doctor a lui Mihai Gogancea-Vătășoiu a fost formulată de către Serviciul Român de Informații - Academia Națională de Informații Mihai Viteazu - UM 0418 București.

Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța sub numărul 294/36/2020, însă magistrații constănțeni au ajuns la concluzia că, în cauză, competența de soluționare revine Curții de Apel București.

Se arată în cererea depusă la instanța din Constanța că reprezentanții SRI au solicitat „constatarea nulității absolute a actului juridic reprezentat de diploma de doctor și repunerea părților în situația anterioară“.

În replică, fostul vicepreședinte ANAF a cerut respingerea cererii SRI și obligarea Serviciului la plata cheltuielilor de judecată pe care le are cu procesul.
 

Ce a cerut SRI

Așa cum am precizat, dosarul are indicativul 294/36/2020, iar părți în cauză sunt Serviciul Român de Informații - Academia Națională de Informații Mihai Viteazu - UM 0418 București, în calitate de reclamant, și, respectiv, Mihai Gogancea-Vătășoiu, în calitate de pârât.

În Hotărârea nr. 157/2020 a Curții de Apel Constanța, prin care s-a decis declinarea cazului către Curtea de Apel București, se arată că cererea SRI a fost înregistrată la instanță la data de 14 iulie 2020.

„Arată reclamantul (nr., SRI – Academia Națională de Informații) că atribuirea titlului de doctor în științe militare și informații dlui. G.-V. C. M. prin Ordinul Ministerului Educației Naționale (OMEN) nr. 6468/07.12.2011 a dus la emiterea diplomei de doctor (...) nr.(...) la data de 13.12.2011/1022 de către Academia Națională de Informații Mihai Viteazu - UM 0418 București“, se arată în Hotărârea 157/2020, citată pe Jurindex.

„Sesizarea privind suspiciunea de plagiat a fost admisă și a fost notificată Ministerului Educației Naționale și președintelui Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), ducând la emiterea OMEN 5415/03.12.2019 de retragere a titlului de doctor în domeniul științelor militare“, potrivit documentului citat pe www.rolii.ro.

„În aceste condiții, se impune anularea Diplomei (...) nr. (...) eliberată la 13.12.2011/1022 de Academia Națională de Informații Mihai Viteazul și repunerea părților în situația anterioară“, au mai arătat reprezentanții SRI, în documentul menționat.

„Retragerea titlului de doctor prin ordin de ministru pe considerente de plagiat, deci imorale, așa cum reține CCR în Decizia nr.624/2016, se transpune în plan administrativ în criticarea în instanța de contencios administrativ de către instituția emitentă, adică Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat (IOSUD) a diplomelor de doctor prin efectul Legii 1/2011 art. 1462, pe considerentul că actul administrativ/ordinul MEN de acordare a titlurilor de doctor a fost viciat, a fost emis cu nerespectarea Legii nr. 1/2011 a învățământului, odată cu apariția deciziilor CNATDCU de confirmare a suspiciunilor de plagiat“, se mai arată în cererea SRI, citată pe www.rolii.ro.


Argumentele fostului vicepreședinte ANAF

În replică, fostul vicepreședinte ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu, a formulat întâmpinare, prin care a invocat, alături de alte aspecte, excepția necompetenței teritoriale a Curții de Apel Constanța.

Acesta a explicat în actele depuse la dosarul cauzei că „este autor al tezei de doctorat cu titlul «Sursele și resursele securității moderne», pentru care, prin Ordinul Ministrului nr. 6468/07.12.2011, i-a fost conferit titlul de doctor în Științe Militare și Informații“.

„În anul 2016, potrivit documentului înregistrat sub nr. RL01069018 / 09.03.2016/NC, a fost informat că teza de doctorat a fost verificată și aceasta se încadrează în limitele stabilite pentru controlul antiplagiat“, a arătat fostul vicepreședinte al ANAF.
 

Sesizarea nu i-a fost comunicată

De asemenea, acesta a mai spus că „în anul 2018, ca urmare a opt sesizări formulate de UEFISCDI către Ministerul Educației Naționale cu privire la suspiciuni de plagiat în opt teze de doctorat, i s-a solicitat o poziție cu privire la aceste sesizări. Sesizarea UEFISCDI care viza teza sa de doctorat nu i-a fost comunicată“.

„Împotriva Ordinului Ministrului nr. 5415/03.12.2019, Deciziei CNATDCU nr. (...)30.10.2019, Deciziei CNATDCU nr. (...)/15.03.2019 și a Procesului-verbal CNATDCU nr. 27726_I_/01.03.2019, a formulat plângere prealabilă în temeiul art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, înregistrată la Ministerul Educației și Cercetării, la care nu a primit un răspuns“, se arată în întâmpinarea depusă.

„În consecință, pe rolul Curții de Apel București a înregistrat o acțiune în contencios administrativ prin care solicită instanței obligarea Ministerului Educației și Cercetării la soluționarea plângerii prealabile, având în vedere că a fost depășit termenul legal de 30 de zile pentru soluționare reglementat de dispozițiile art. 2 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 554/2004“, conform www.rolii.ro.

„Mai arată pârâtul că Ordinul nr. 5415/03.12.2019, prin care i-a fost retras titlul de doctor în Științe Militare și Informații, și actele administrative care privesc procesul de analiză a sesizării privind existența suspiciunilor de plagiat sunt nelegale și astfel invocă excepția de nelegalitate pentru argumentele prezentate“, se mai arată în Hotărârea nr. 157/2020.

După ce au analizat actele depuse la dosar, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis declinarea dosarului în care se cere anularea diplomei de doctor către Curtea de Apel București.

La rândul său, Curtea de Apel București a decis suspendarea procesului până la soluționarea litigiului cu Ministerul Educației, care are termen la data de 25 martie 2021.

Sursa foto: Facebook.com/Serviciul Român de Informații


Citește și:

Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" a depus reclamaţii de plagiat. Cine sunt cei vizaţi (documente)

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii