Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situație inedită și un recurs! Magistrații au decis ca Asociația Constanța Altfel și actualul city manager să plătească cheltuieli de judecată Consiliului Local și primarului municipiului

ro

07 Jul, 2022 00:00 1759 Marime text
  • Liga pentru Drepturile Constănțenilor are calitatea de recurent reclamant în timp ce pârâți sunt Consiliul Local Constanța, primarul municipiului Constanța, SC Satu &Fase SRL – scos din citativ și ulterior, Astera Consulting SRL
  • Decizia pe fond, în acest dosar s-a dat însă în  decembrie 2021 iar magistrații de la Tribunalul Constanța
  • Obligă reclamanta Constanta Altfel să plătească pârâţilor Consiliul Local și primarul municipiului Constanța suma de 981,89 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat
  • Obligă reclamantele Asociația Liga pentru Drepturile constănțenilor și Nadina Felicia Ovanesian să plătească pârâtului Consiliului Local al municipiului Constanța suma de suma de 1.059,77 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat
 
 
Pe rolul Curții de Apel Constanța, secția de contencios administrativ și fiscal a fost înregistrat recursul Asociației Liga pentru Drepturile Constănțenilor în dosarul  nr. 5411/118/2018.
 
Procesul a avut în centrul său, mastodontul de beton din Portul Tomis pentru care societatea Astera Consulting SRL a solicitat şi obţinut de la Primăria Constanţa un act de urbanism care vizează imobilul nefinalizat de pe strada Remus Opreanu nr. 1C-11-13, lot 1/1.
 
Liga pentru Drepturile Constănțenilor are calitatea de recurent reclamant în timp ce pârâți sunt Consiliul Local Constanța, primarul municipiului Constanța, SC Satu &Fase SRL – scos din citativ și ulterior, Astera Consulting SRL.
 
În același dosar, la începutul acestui an, magistrații de la Curte au respins recursul depus de Asociația Constanța Altfel și Nadina Felicia Ovanesian, actual city manager al municipiului Constanța prin care Tribunalul Constanța respinsese ca inadmisibilă cererea de intervenţie principală formulată de intervenientele Nadina Felicia Ovanesian și Asociația Liga pentru Drepturile Constănțenilor.



Între timp a fost publicată și motivarea judecătorilor de la Tribunalul Constanța din care reținem că : „prin HCL Constanta nr. 456/26.11.2001 a fost aprobat „Studiul de oportunitate - PUD hotel cu restaurant S+P+9E, precum și planul urbanistic de detaliu în suprafață de 1.142 mp situat în Constanța, Portul Tomis”, în vreme ce imobilul aflat în proprietatea reclamantei se afla amplasat pe bulevardul Tomis nr. 33, adică la o distanţă mai mult decât apreciabilă faţă de terenul care a generat planul urbanistic de detaliu, neregăsindu-se printre vecinătăţile acestuia”.
 
În plus, judecătorii au considerat că Asociația Constanța Altfel nu ar fi avut interes (în sensul procesual) în promovarea acțiunii în instanță.
 
Decizia pe fond, în acest dosar s-a dat însă în  decembrie 2021 iar recursul Ligii pentru Drepturile Constănțenilor vizează această soluție prin care magistrații de la Tribunalul Constanța: „admit excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei Asociației Constanța Altfel.
 
Resping cererea formulată de reclamanta Constanța Altfel în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Constanța, primarul municipiului Constanța şi Astera Consulting SRL ca formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.
 
Admit excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei Asociația Liga pentru Drepturile Constănțenilor. Respinge cererea conexă formulată de reclamanta Asociația Liga pentru Drepturile Constănțenilor în contradictoriu cu pârâţii Consiliu Local al municipiului Constanța și Astera Consulting SRL, ca formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.
 
Resping excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei Nadina Felicia Ovanesian. Respinge cererea conexă formulată de reclamanta Nadina Felicia Ovansian în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local Constanța și Astera Consulting SRL ca neîntemeiată.
 
Obligă reclamanta Constanta Altfel să plătească pârâţilor Consiliul Local și primarul municipiului Constanța suma de 981,89 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.
 
Obligă reclamantele Asociația Liga pentru Drepturile constănțenilor și Nadina Felicia Ovanesian să plătească pârâtului Consiliului Local al municipiului Constanța suma de suma de 1.059,77 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Tribunalul Constanţa. Pronunţată astăzi, 21.12.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre  2343/2021  21.12.2021”.
 
Prin cererea înregistrată la data de 10.09.2018 pe rolul Tribunalului Constanţa reclamanta Asociația Constanța Altfel în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanța a solicitat anularea hotărârilor Consiliului Local al Municipiului Constanţa prin care au fost aprobate documentaţiile de urbanism care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire nr. 531/2002 pentru edificare Complex Hotelier S+P+9E pe terenurile identificate cu nr. cadastrale/CF 234165, 234166, 235964 şi 203520 ale UAT Constanţa zona Port Tomis.
 
În esenţă, reclamanta a solicitat anularea autorizaţiilor de construire întrucât aceste înscrisuri sunt acte administrative succesive documentaţiilor de urbanism a căror anularea formează obiect al capătului 1 de cerere (sens în care urmează a fi făcută aplicarea principiului resoluto jure dantis resolvitus jus accipientis), cât şi pentru motivele proprii de nelegalitate ale acesteia/acestora. Indică reclamanta drept motive de nelegalitate prezumate ale Autorizaţiei de construire nr. 531/12.04.2002 depăşirea indicatorilor urbanistici permişi de lege la data emiterii acesteia şi caracterul nereal al documentaţiei referitoare la structura de rezistenţă a imobilului autorizat, urmând ca motivele suplimentare de nelegalitate să fi precizate după depunerea documentaţiei complete care a stat la baza eliberării autorizaţiilor de construire.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Asociația Constanța Altfel pierde procesul cu primarul și Consiliul Local Constanța și Astera Consulting care voia să finalizeze mastodontul de beton din Portul Tomis


Decebal Făgădău și Marcela Enache, inculpați! Ce au declarat, în instanță, Bactali Nadir, administratorul Astera Consulting SRL și Drăguț Encică, fostul șef al Poliției Locale Constanța (video)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii